Γκρίνια και αιχμές από τον γερμανικό Τύπο για τις ιταλικές τράπεζες
Στα προβλήματα της Ιταλίας με αφορμή την κρατική διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος με αιχμές. «Η διάσωση α λα ιταλικά καταφέρει και ένα βαρύ πλήγμα στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης» υπογραμμίζει η Handelsblatt.
Στα προβλήματα της Ιταλίας με αφορμή την κρατική διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών, αναφέρεται η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.
Όπως παρατηρεί στην ηλεκτρονική της έκδοση, το σύνηθες αφήγημα είναι ότι «η εδώ και πολλά χρόνια πληττόμενη από κρίσεις Ιταλία δεν πέφτει στον γκρεμό – τώρα όμως γλιστρά σε αυτόν, αργά και αναπότρεπτα. Αυτό συμβαίνει τόσο αθόρυβα, ώστε από ευρωπαϊκή σκοπιά είτε δεν γίνεται αντιληπτό είτε αποσιωπάται συνειδητά.
» Στην αρχή της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Veneto χρεοκοπούν. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν προθυμοποιήθηκαν να συμβάλουν στη διάσωση. Το κατά πολύ σημαντικότερο πρόβλημα όμως είναι η τράπεζα Monte Paschi di Siena.
» Αυτή διασώθηκε πρόσφατα με χρηματικές ενέσεις του ιταλικού κράτους. Όχι οι πιστωτές αλλά το κράτος κλήθηκε να πληρώσει. Σε αυτά προστίθενται και τα παλιά οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας: ασθενική ανάπτυξη, επίμονη ανεργία, μειούμενη ανταγωνιστικότητα.»
Iδιαίτερα ακριβή υπόθεση χαρακτηρίζει την τραπεζική διάσωση στην Ιταλία η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Veneto ενδέχεται να στοιχίσουν στην ιταλική κυβέρνηση έως και 17 δισ. ευρώ.
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «το τίμημα πληρώνουν τώρα οι φορολογούμενοι, αν και η ΕΕ έχει θέσει σε ισχύ εδώ και πάνω από έναν χρόνο κανονισμούς για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, οι οποίοι θα πρέπει να αποτρέπουν στην πραγματικότητα ακριβώς αυτό. (σ.σ. την εκκαθάριση με χρήματα φορολογουμένων).
» Η όλη δράση δεν συνιστά μόνο απογοητευτικό πισωγύρισμα στην περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η διάσωση α λα ιταλικά καταφέρει και ένα βαρύ πλήγμα στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης» υπογραμμίζει η Handelsblatt.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Φοιτητική στέγη: Τα ακριβότερα ενοίκια γύρω από τα πανεπιστήμια
- Φωτιά στον Ασπρόπυργο – Επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και συνδράμει ελικόπτερο – Ήχησε 112
- Ταμείο Ανάκαμψης: Μνημείο κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τους μικρομεσαίους, στοχεύει στους συνταξιούχους- Η «κοινωνική συμμαχία» του Ανδρουλάκη και η φυγή προς τα μπρος
- Σισμανόγλειο: «Νοσηλεύτρια σε πανικό φώναζε ‘φωτιά’ – Είχε πάρα πολύ καπνό, δεν μπορούσες να δεις τίποτα»
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 14 περιοχές
- Έρευνα: 7 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της
- Από τα ελληνικά νησιά έως τα Τίρανα και τη Βαρκελώνη: Οι διαμαρτυρίες αποκαλύπτουν το τίμημα του υπερτουρισμού στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442