Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εποχή του» στο Βήμα της Κυριακής

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εποχή του» στο Βήμα της Κυριακής

Η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής επανεκδίδει ένα αξεπέραστο έργο, εξαντλημένο από χρόνια, το οποίο εξετάζει τη διαμόρφωση ενός ηγέτη, του Ανδρέα Παπανδρέου, η πολιτική προσωπικότητα του οποίου σφράγισε τον ελληνικό 20ό αιώνα.

Η εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» επανεκδίδει ένα αξεπέραστο έργο, εξαντλημένο από χρόνια, το οποίο εξετάζει τη διαμόρφωση ενός ηγέτη, του Ανδρέα Παπανδρέου, η πολιτική προσωπικότητα του οποίου σφράγισε τον ελληνικό 20ό αιώνα.

Η παρούσα έκδοση, στον πρώτο της τόμο, που κυκλοφορεί την Κυριακή 25 Ιουνίου, παρακολουθεί τη διαδρομή της ζωής του από τη γέννησή του το 1919 και από τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια μέχρι την πρώτη του νεότητα στην καθοριστική για τη διαμόρφωσή του δεκαετία του 1930.

Έπειτα, τον ακολουθεί, 21 ετών φοιτητή, να φτάνει το 1940 στην Αμερική, για να αποδράσει από την πολιτική καταπίεση που επικρατούσε στην Ελλάδα επί καθεστώτος Μεταξά, από το οποίο είχε υποστεί σκληρά βασανιστήρια. Είκοσι χρόνια αργότερα, αρχές του 1961, ο οικονομολόγος πλέον Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει από την Καλιφόρνια στην Ελλάδα, μαζί με τη σύζυγό του Μαργαρίτα, τα τέσσερα παιδιά τους και τη μητέρα του, Σοφία, και αναλαμβάνει την ίδρυση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Σύντομα, θα κάνει το άλμα στην πολιτική, αρχικά ως σύμβουλος του πατέρα του, Γεωργίου Παπανδρέου, στις εκλογές του 1963 και, έπειτα, ως υποψήφιος βουλευτής το 1964. Έκτοτε, για τους οπαδούς του στην Ελλάδα θα ταυτιστεί με ένα καινούργιο και ελκυστικό πολιτικό κίνημα, που ευαγγελίζεται την πολυθρύλητη «αλλαγή».

Το έργο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εποχή του πρωτοεκδόθηκε το 2006 από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, σε δύο μεγάλους τόμους, με την ευθύνη και την επιστημονική επιμέλεια του ιστορικού και ομότιμου διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασίλη Παναγιωτόπουλου, με την πεποίθηση, όπως εκείνος σημείωνε στον Πρόλογο της πρώτης έκδοσης, ότι «η ιστορία δεν είναι ένα προϊόν του παρελθόντος, είναι ένα προϊόν του παρόντος».

Επανεκδίδεται σήμερα, σε καινούργια διάσταση, με νέα σελιδοποίηση και διαφορετικό χωρισμό τόμων, χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις, ακριβώς διότι πρόκειται για έργο συλλεκτικό, το οποίο επιπλέον διατηρεί αμείωτη την αξία του ως εργαλείου για τη βαθύτερη γνωριμία μας με την πολύπλευρη, ενίοτε αντιφατική, προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου. Του ηγέτη, ο οποίος, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, τα φωτεινά και τα σκοτεινά σημεία του, εξακολουθεί ακόμη να διχάζει ως προς την αποτίμησή του.

Σήμερα, την εποχή κατά την οποία ο αναστοχασμός είναι επιβεβλημένος, έχει ουσιαστικό νόημα να επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε το πρόσφατο παρελθόν της πολιτικής ιστορίας μας, αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής της οποίας υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τα εμπεριστατωμένα κεφάλαια του έργου αυτού, καθώς και οι μαρτυρίες που τα πλαισιώνουν, συμβάλλουν σε μια νηφάλια αποτίμηση του πολιτικού άνδρα που έχει πολύ υμνηθεί και πολύ επίσης κατηγορηθεί, που έχει γίνει αντικείμενο λατρείας αλλά και έχθρας για ό,τι έκανε ή για ό,τι δεν έκανε. Και διάγουμε την εποχή, που η νηφαλιότητα μας είναι απαραίτητη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024