Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η απομόνωση του Κατάρ μπορεί να διαρκέσει χρόνια

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η απομόνωση του Κατάρ μπορεί να διαρκέσει χρόνια

Η απομόνωση του Κατάρ μπορεί να διαρκέσει χρόνια, προειδοποίησε σήμερα από το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας, η χώρα του οποίου μαζί με άλλες τρεις αραβικές χώρες του Κόλπου έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ντόχα.

Η απομόνωση του Κατάρ μπορεί να διαρκέσει χρόνια, προειδοποίησε τη Δευτέρα από το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας, η χώρα του οποίου μαζί με άλλες τρεις αραβικές χώρες του Κόλπου έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ντόχα.

«Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση, θέλουμε να απομονώσουμε το Κατάρ, το οποίο πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τους τζιχαντιστές και τους ακραίους ισλαμιστές», εξήγησε ο Γκάργας μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

Τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ από τις 5 Ιουνίου, κατηγορούν το μικρό εμιράτο ότι «έχει δημιουργήσει μια εξελιγμένη πλατφόρμα χρηματικής, επικοινωνιακής και πολιτικής στήριξης» των ακραίων ισλαμιστών και ότι παρέχει καταφύγιο στο έδαφός του σε πολλούς από τους επικεφαλής τους.

Σύμφωνα με τον Γκάργας, οι τρεις χώρες θα υποβάλλουν τις επόμενες ημέρες έναν κατάλογο με τα αιτήματά τους, στα οποία θα περιλαμβάνεται η απέλαση ακραίων προσωπικοτήτων, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Η μεσολάβηση του Κουβέιτ θα είναι πολύ χρήσιμη και θα υπάρξουν αιτήματα. Το Κατάρ θα κατανοήσει ότι πρόκειται για μια νέα κατάσταση πραγμάτων και ότι η απομόνωσή του μπορεί να διαρκέσει χρόνια», τόνισε.

«Αν θέλουν να είναι απομονωμένοι εξαιτίας της εσφαλμένης άποψής τους για τον πολιτικό τους ρόλο, τότε ας είναι απομονωμένοι», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων εκτίμησε ότι η κρίση δε μπορεί να επιλυθεί, αν το Κατάρ δεν αλλάξει πολιτική και αν δεν δεσμευθεί ότι θα σταματήσει να στηρίζει τους τζιχαντιστές και τους ακραίους ισλαμιστές.

Επιπλέον, ζήτησε από τους Δυτικούς να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό εποπτείας, ώστε να διασφαλίσουν ότι το εμιράτο θα σεβαστεί τις υποσχέσεις του.

«Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία ή η Γερμανία έχουν το πολιτικό βάρος και την τεχνική εξειδίκευση ώστε να δημιουργήσουν έναν τέτοιο μηχανισμό εποπτείας», τόνισε ο Γκάργας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024