Βρετανικές παραχωρήσεις ενόψει Βrexit
Σύμφωνα με τους FT η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που ξεκινούν τη Δευτέρα εγγυώμενη το καθεστώς των μεταναστών που ζουν στη χώρα. Στο μεταξύ αυξάνεται η πίεση στη Μέι.

Με μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός αρμόδιος για το Brexit, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο ανώτατες κυβερνητικές πηγές. Αυτή δε είναι άλλη από τη διασφάλιση του παρόντος καθεστώτος των τριών και πλέον εκατομμυρίων ευρωπαίων μεταναστών.
H πρόταση προβλέπει χορήγηση άδειας μόνιμης παραμονής και διατήρηση των ίσων προνομίων με τους Βρετανούς πολίτες. Ιδανικά, η κυβέρνηση θα ήθελε το μέτρο αυτό να περιλαμβάνει μετανάστες που ήλθαν στη Μ. Βρετανία έως το τέλος Μαρτίου του 2017. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ντέιβις αναμένεται να συναινέσει στην απαίτηση της ΕΕ το μέτρο να ισχύσει ακόμα και μετά το τέλος της διετούς διαπραγμάτευσης το 2019.
Ο βρετανός υπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για τα δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να μην είναι έτοιμη για την διαπραγμάτευση και να προβλέπουν την αναβολή της. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι οι συνομιλίες ξεκινούν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένες, την Δευτέρα 19 Ιουνίου.
Υπό πίεση η Μέι
Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο, η Τερέζα Μέι δέχεται τεράστια πίεση από υπουργούς της να εγκαταλείψει την σκληρή στάση που είχε υιοθετήσει από το δημοψήφισμα και έπειτα -αποκλειστικά για λόγους κομματικής σκοπιμότητας- και να ταχθεί δημοσίως υπέρ μιας συμφωνίας που να διατηρεί τη Μ. Βρετανία στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση.
Εκπρόσωπος της ομάδας μετριοπαθών υπουργών και βουλευτών, ανέλαβε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Σε ομιλία του στο Σίτι του Λονδίνου το βράδυ της Πέμπτης ο Φ. Χάμοντ αναμένεται μάλιστα να τονίσει την ανάγκη να παραμείνει η Μ. Βρετανία μέλος των βασικών οικονομικών και εμπορικών θεσμών της Ένωσης με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα των επιχειρήσεων και της βρετανικής οικονομίας.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Deutsche Welle
- Greece’s Demographic Warning: Deaths Far Outpace Births
- Οι αβρότητες Τραμπ προς Ερντογάν, τα F-35 και οι ανησυχίες Ελλάδας και Ισραήλ
- Ταξίδια για λίγους: Οι πιο ακριβοί προορισμοί του πλανήτη το 2026
- The Expla-in Project | Ζητούνται φιλόσοφοι για να δουλέψουν για την τεχνητή νοημοσύνη
- Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Φόβοι ότι η δεύτερη σορός ανήκει στο 12χρονο παιδί – Νεκρός 66χρονος, με εγκαύματα η μητέρα
- Γιατί ρίχνει ο Άδωνις αλάτι στις πληγές των ακάλυπτων ασθενών του προγράμματος παχυσαρκίας;
- Aegina Jazz Festival: Το φεστιβάλ που έβαλε την Αίγινα στο χάρτη της τζαζ επιστρέφει
- Πετράλωνα: Το χρονικό κατάρρευσης της πολυκατοικίας – Τα σενάρια για τα αίτια, τι υποστηρίζουν οι συλληφθέντες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Gen Z: Η γενιά που [και να ήθελε] δεν φιλοδοξεί την ζωή των γονιών της – Ποιοι οι λόγοι](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-olly-3823489-1200x804-1-127x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/yong-chuan-tan-FPm5MGSqD3w-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442