Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προηγμένα διαγνωστικά συστήματα υπόσχονται εξοικονόμηση χρόνου και πόρων

Προηγμένα διαγνωστικά συστήματα υπόσχονται εξοικονόμηση χρόνου και πόρων

Σε εποχή οικονομικής ένδειας αλλά και τεκμηριωμένης γήρανσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι αναγκαία η αναμόρφωσή του μέσω αξιόπιστων υλικοτεχνικών υποδομών που δεν θα κοστίζουν ακριβά. Στο EUROMEDLAB που διεξάγεται στην Αθήνα (11-15 Ιουνίου) παρουσιάζονται αναλυτικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας που εγγυώνται ταχύτητα, ακρίβεια και απλότητα στον τομέα της Εργαστηριακής Ιατρικής.

Σε εποχή οικονομικής ένδειας αλλά και τεκμηριωμένης γήρανσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι αναγκαία η αναμόρφωσή του μέσω αξιόπιστων υλικοτεχνικών υποδομών που δεν θα κοστίζουν ακριβά. Στο EUROMEDLAB που διεξάγεται στην Αθήνα (11-15 Ιουνίου) παρουσιάζονται αναλυτικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας που εγγυώνται ταχύτητα, ακρίβεια και απλότητα στον τομέα της Εργαστηριακής Ιατρικής.

Τοin.grσυνάντηση στην εμπορική έκθεση του EUROMEDLAB, τονΓεώργιο Παναγιωταράκο, διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Healthcare ABEE για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, η οποία πρωτοπορεί στα συστήματα διαχείρισης των διαγνωστικών εργαστηρίων με λύσεις προηγμένης τεχνολογίας

Κύριε Παναγιωταράκο, η εμπορική έκθεση του EUROMEDLAB είναι γεμάτη υψηλής τεχνολογίας αναλυτικά συστήματα. Αναρωτιέμαι, αν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης υπάρχει η πολυτέλεια για τον εξοπλισμό των διαγνωστικών τμημάτων των δημοσίων νοσοκομείων με τέτοια συστήματα.

Δεδομένου ότι, αναλυτικά συστήματα όπως η λύση Atellica, επιτρέπουν τη διασύνδεση μεταξύ πολλών νοσοκομείων, σε ότι αφορά τη διαχείριση της πληροφορίας, θα σας απαντούσα πως ναι. Ειδικά τώρα που γίνεται η συζήτηση για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα διαγνωστικά κέντρα που θα αποτελούν δομικό συστατικό της, μέσω τέτοιων συστημάτων θα μπορούν να διαχειρίζονται ενοποιημένα όλων των ειδών τις πληροφορίες που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις. Εξάλλου, η εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα έχει δείξει ότι η εγκατάσταση αναλυτών, όπως η λύση Atellica, επιτρέπει την ενοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Ανάλογη προσπάθεια, βέβαια, γίνεται αυτή την περίοδο μεταξύ των πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας, αν και απέχουμε πολύ ακόμα από το να μιλάμε για ενοποιημένη διαχείριση των εργαστηριακών δεδομένων. Σίγουρα, όμως, η εγκατάσταση νέας γενιάς αναλυτικών συστημάτων στην ΠΦΥ θα συντελέσει σε περιορισμό του κόστους, ταχύτερη έκδοση αποτελεσμάτων, με ασφάλεια και απλότητα.

Συνεπώς, δεν υπάρχει ακόμα επίσημο ενδιαφέρον από τα δημόσια νοσοκομεία για την προμήθεια και εγκατάσταση τέτοιων προηγμένων αναλυτικών συστημάτων;

Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν ήδη ζητήσει λεπτομέρειες που αφορούν τις τεχνικές προδιαγραφές από τις εταιρείες του χώρου, ώστε να συντάξουν τα κείμενα των διαγωνισμών. Εμείς, ως εταιρεία, ειδικά για τους διαγωνισμού των δημοσίων δομών υγείας προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, δηλαδή εκτός από το hardware και το software, παρέχουμε τα αναλώσιμα, το σέρβις και την εκπαίδευση του προσωπικού των εργαστηρίων, ιατρών και τεχνολόγων υγείας. Και να προσθέσω ότι, η Siemens Healthineers έχει τη δυνατότητα παραμετροποίησης της διαμόρφωσης των αναλυτικών λύσεων Atellica ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες όλων των νοσοκομείων, είτε πρόκειται για ένα περιφερειακό μικρό νοσοκομείο, είτε για ένα κεντρικό πανεπιστημιακό με μεγάλο traffic ασθενών.

Αναλυτικά συστήματα σαν το Atellica πόσο χρόνο εξοικονομούν ως προς την έκδοση των διαγνωστικών αποτελεσμάτων και τον καθορισμό της κατάλληλης κάθε φορά θεραπείας;

Σκεφτείτε ένα ΤΕΠ νοσοκομείου, που οι γιατροί υποδέχονται έναν ασθενή με πόνο στο στήθος και πρέπει άμεσα να γνωρίζουν αν πρόκειται για έμφραγμα μυοκαρδίου ή άλλη παθολογική κατάσταση. Ο χρόνος είναι σημαντικός. Ο απαιτούμενος χρόνος από την λήψη δείγματος αίματος μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων ελαχιστοποιείται. Τα νέας γενιάς αναλυτικά συστήματα προσφέρουν ταχύτητα, ασφάλεια και ποιότητα, ως προς τη διάγνωση, ενώ και ο θεράπων ιατρός μέσω ειδικού software έχει άμεση πρόσβαση εξ’ αποστάσεως στο προφίλ του ασθενή για την ταχύτερη επιλογή της βέλτιστης θεραπείας. Μάλιστα, με την τεχνολογία Atellica έχουν τη δυνατότητα να καλύψουμε την παραγωγή αποτελεσμάτων 10.000 ή και περισσότερων ασθενών, ημερησίως.

Το Atellica είναι ένα νέο αναλυτικό σύστημα ή έρχεται να αντικαταστήσει κάποιο παλαιότερο της εταιρείας σας;

Είναι νέας γενιάς αναλυτικά συστήματα που, μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να καλύψουμε την διαρκώς αυξημένη συχνότητα χρόνιων και οξέων καταστάσεων. Έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανάλυσης διαφόρων τύπων βιολογικών υγρών (αίμα, ούρα, εγκεφαλονωτιαίο υγρό) ταυτόχρονα, ώστε να μην ταλαιπωρούμε τον ασθενή, και να δώσουμε μέσα σε λίγες ώρες στον κλινικό γιατρό.

Ο εργαστηριακός γιατρός που θα κληθεί να χρησιμοποιήσει το Atellica θα χρειαστεί ειδική εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση είναι σύντομη και μέρος της μπορεί να γίνει με web training, τρόπος οικονομικός και πιο μεταδοτικός ειδικά σε νέους ανθρώπους που έχουν εξοικείωση με την ψηφιακή εποχή.

Δυνατότητα back up των δεδομένων υπάρχει σε περίπτωση που παρουσιαστεί αιφνίδια τεχνική βλάβη;

Τα αναλυτικά συστήματαAtellica διαθέτουν σύστημα Online παρακολούθησης, μέσω ειδικών αισθητήρων και software. Δηλαδή, έχουμε τη δυνατότητα της απομακρυσμένης παρακολούθησης του συστήματος σε πραγματικό χρόνο, ώστε ανά πάσα στιγμή να έχουν πλήρη εικόνα της λειτουργικής του ικανότητας, πριν καν δημιουργηθεί η οποιαδήποτε βλάβη και έτσι να επέμβουμε εγκαίρως, είτε online, είτε στέλνοντας επί τόπου ένα τεχνικό. Άρα δεν υπάρχει κανένας φόβος να «πέσει» το σύστημα και να χαθούν πολύτιμα δεδομένα για τηνυγείατου ασθενή. Εδώ να συμπληρώσω ότι το λειτουργικό του συστήματος δίνει μεγάλη έμφαση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, δεδομένης της αυστηρότητας της σχετικής νομοθεσίας. Άρα μπορούμε να εγγυηθούμε ότι τα προσωπικά δεδομένα του ασθενή δεν θα διαρρεύσουν.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024