Η ασπιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο γαστρορραγίας στους ηλικιωμένους
Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας για τα άτομα άνω των 75 ετών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας για τα άτομα άνω των 75 ετών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Δρ Πίτερ Ρόθγουελ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.200 ασθενείς (οι μισοί άνω των 75 ετών). Οι περισσότεροι έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη, ενώ λίγοι έπαιρναν κλοπιδογρέλη, λόγω εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Να σημειωθεί ότι, το 40- 60% των ατόμων άνω των 75 ετών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη ή άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για να μειώσουν την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτή η εφ’ όρου ζωής θεραπεία θεωρείται αναγκαία στην περίπτωση όσων ήδη έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, προκειμένου να αποφύγουν ένα επόμενο επεισόδιο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά τη διάρκεια δέκα ετών, 314 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο εξαιτίας γαστρορραγίας. Στους ασθενείς κάτω των 65 ετών που έκαναν καθημερινή χρήση ασπιρίνης, το ετήσιο ποσοστό αιμορραγίας που απαιτούσε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ήταν 1,5%. Αλλά στα άτομα 75-84 ετών το ποσοστό αιμορραγίας ήταν 3,5% περίπου και στους ασθενείς άνω των 85 ετών ήταν 5%.
Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας λόγω θεραπείας με ασπιρίνη είναι εξίσου μεγάλος με ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αν ταυτόχρονα ο ασθενής δεν παίρνει αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs). Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων μπορεί να μειώσει κατά 70-90% τη γαστρεντερική αιμορραγία σε όσους κάνουν καθημερινή χρήση ασπιρίνης ή άλλων αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων. Όμως, μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παίρνουν αντι-αιμορραγικά φάρμακα.
«Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως η μακρόχρονη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων μπορεί να συνδέεται με κάποιους μικρούς κινδύνους, η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας χωρίς αυτά τα φάρμακα είναι υψηλός στις μεγάλες ηλικίες και οι συνέπειες σημαντικές. Με άλλα λόγια, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη των αναστολέων αντλίας πρωτονίων για τους ηλικιωμένους αντισταθμίζουν τους κινδύνους», σχολιάζει ο Δρ Ρόθγουελ.
Και συμπληρώνει ότι, «οι ηλικιωμένοι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν μόνοι τους να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, αλλά να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους για να τους συνταγογραφήσει παράλληλα και κάποιον αναστολέα αντλίας πρωτονίων».
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τσουκαλάς: Προχειρότητα και ασυνέπεια απέδειξε ο Μητσοτάκης – Υπηρετεί με συνέπεια τον λαϊκισμό
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
- Το επόμενο μεγάλο ραντεβού της Εθνικής πόλο
- Άννα Φόνσου: Στο νοσοκομείο μετά από κρυολόγημα – Η ανακοίνωση από το Σπίτι του Ηθοποιού
- «Μας κάνατε υπερήφανους»: Συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου για τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Πόλο
- Φθιώτιδα: Φωτιά στα Βασιλικά – Σηκώθηκαν τέσσερα εναέρια μέσα
- Τζωρτζάτος και Αργυρόπουλος βραβεύτηκαν ως καλύτεροι στο World Cup (vid)
- Γαλλία: Συναγερμός στο Μπορντό – Οι πύρινες φλόγες απειλούν ολόκληρη την πόλη – Σκέψεις για εκκένωσή της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)










![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)

































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442