Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: To DUP άρχισε τα «καψόνια» στην Τερέζα Μέι

Βρετανία: To DUP άρχισε τα «καψόνια» στην Τερέζα Μέι

Και ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει τη συμφωνία των Συντηρητικών με το βορειοϊρλανδικό DUP για την κυβέρνηση, το κόμμα με τις 10 πολύτιμες έδρες έβγαλε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται...

Και ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει τη συμφωνία των Συντηρητικών με το βορειοϊρλανδικό DUP για την κυβέρνηση, το κόμμα με τις 10 πολύτιμες έδρες έβγαλε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται…

Υπενθυμίζεται ότι οι Συντηρητικοί έχουν 318 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων με την απόλυτη πλειοψηφία στις 326 έδρες.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν προχώρησε στη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (στο πρότυπο της συμμαχικής κυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελεύθερων το 2010 υπό τον Κάμερον), αλλά δήλωσε ότι θα συμφωνήσει σε σειρά θεμάτων με το κόμμα, ώστε οι Συντηρητικοί να κυβερνήσουν με το δικό τους σχήμα.

Δεν είναι ασυνήθιστο στη Βρετανία να κυβερνά ένα κόμμα χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Ο Τζον Μέιτζορ, που διαδέχθηκε την Θάτσερ το 1990 και κέρδισε τις εκλογές του 1992, πέρασε μεγάλο μέρος του τελευταίου τμήματος εκείνης της πενταετίας χωρίς την απόλυτη στήριξη του κόμματός του.

Τελικά, οι Συντηρητικοί έχασαν τις εκλογές του 1997 από το ανερχόμενο αστέρι των Εργατικών, τον Τόνι Μπλερ, και έμειναν 13 χρόνια στην Αντιπολίτευση.

Αλλά και οι Συντηρητικοί/Εργατικοί πρωθυπουργοί της δύσκολης και ταραγμένης για το Ηνωμένο Βασίλειο δεκαετίας του 1970 δεν είχαν πάντα τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, σκληρό και υπερσυντηρητικό σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, φαίνεται να ζητά διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσουν -τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη περιοχή- ζητήματα που ήδη έχουν ψηφιστεί από Βουλή όπως η επέκταση των αμβλώσεων ή οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών.

Φαίνεται επίσης να ζητά διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα για την ένωση της Ιρλανδίας και ότι δεν θα επιβληθούν σκληροί συνοριακοί έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι τα σύνορα μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι τα μόνα χερσαία σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, στις τάξεις των Συντηρητικών ακούγονται ήδη γκρίνιες για τη συνεργασία με το DUP, δεδομένου ότι το κόμμα από τα χρόνια του Ντέιβιντ Κάμερον και μετά έκανε τεράστιες προσπάθειες να αποκτήσει ένα «κοινωνικότερο» προφίλ, ιδίως σε ζητήματα ισότητας.

Μάλιστα, γράφτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, προσπαθεί να ανατρέψει την Τερέζα Μέι και να αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία. Ο ίδιος βέβαια το διέψευσε.

Είναι γνωστό ότι οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών αποτέλεσαν νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Κάμερον που πέρασε με δυσκολία από το Συντηρητικό Κόμμα το 2013. Έγινε νόμος στην Αγγλία και την Ουαλία με συντριπτική -πάντως- πλειοψηφία, χάρη στη στήριξη Εργατικών και Φιλελευθέρων.

Αντίστοιχη νομοθεσία πέρασε το 2014 και στη Σκωτία, όμως στη Βόρεια Ιρλανδία οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών είναι παράνομοι.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο θέμα των αμβλώσεων. Ο νόμος του 1967 που τις νομιμοποιεί, δεν ισχύει στη Βόρειο Ιρλανδία.

Πάντως από το DUP σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι αυτά που ζητούν δεν διαφέρουν από όσα είχαν ζητήσει και το 2015, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές: περισσότερα κονδύλια για τη Βόρειο Ιρλανδία, για την Παιδεία και την Υγεία.

Υπάρχουν επίσης και οικονομικά ζητήματα στα οποία το κόμμα διαφωνεί με τους Συντηρητικούς: τάσσεται υπέρ της διατήρησης του παρόντος συστήματος ετήσιας αύξησης της κατώτατης σύνταξης -γνωστό ως triple lock που δίνει αύξηση 2,5% το χρόνο- ενώ ζητά τη μείωση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Oι επαφές του DUP με το Λονδίνο έχουν προκαλέσει την οργή του άλλου μεγάλου νικητή των εκλογών στη Βόρειο Ιρλανδία, του Sinn Fein. Ο αρχηγός του Τζέρι Άνταμς, κατηγόρησε τους Ενωτικούς ότι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών της περιοχής, προβλέποντας ότι η συμφωνία τους «θα τελειώσει με δάκρυα».

Σημειώνεται ότι στη Βόρειο Ιρλανδία έγιναν πρόωρες εκλογές το 2016 από τις οποίες βγήκε πρώτο κόμμα το DUP με μικρή διαφορά από το δεύτερο Sinn Fein. Βάσει της συμφωνίας του 1998, η εξουσία πρέπει να μοιράζεται μεταξύ των δύο τάσεων στη Βόρειο Ιρλανδία.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024