Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Η στάση του ΔΝΤ δεν βοηθά να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Η στάση του ΔΝΤ δεν βοηθά να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση

Ο πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης, τονίζεται σε ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό. Πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Ο πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της διοίκησης του ΔΝΤ, που
επιχειρούν να προεξοφλήσουν τη μετάθεση των αποφάσεων τόσο για τη
ρύθμιση του χρέους όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα,
δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης
και κοινά αποδεκτής λύσης, τονίζεται σε ανακοίνωση που
εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από συνεδρίαση, το πρωί της Τρίτης, υπό τον
πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωση των έξι σημείων σημειώνεται ακόμη για το ΔΝΤ ότι «όσο κι αν θέλει να πείσει
για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση ‘μεταρρυθμίσεων’ λιτότητας», ενώ κατηγορείται ότι «υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα
του ελληνικού χρέους».

«Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το
τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του» σημειώνουν τα μέλη της ΠΓ.

Σημειώνεται επίσης πως ανεξαρτήτως από τη στάση του ΔΝΤ είναι ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και το ίδιο αναμένει από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, για μια «διέξοδο καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο», με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ.

Η Πολιτική Γραμματεία καλεί τη γερμανική πλευρά αντί για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης να συμβάλει εποικοδομητικά για μια οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες»

Η Πολιτική Γραμματεία ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρήλύση για το χρέος, που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές και επαναλαμβάνει ότι εάν το ΔΝΤ δεν αποφασίσει συμμετοχή και χρηματοδότηση του προγράμματος, «η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση».

Τέλος, τονίζεται πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη «αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ», ενώ σημειώνεται πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας.

Θα κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα

Όλα τα προαπαιτούμενα θα είναι έτοιμα από την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες με στόχο να πάμε στο Eurogroup με το μόνο ζήτημα ανοιχτό να είναι το χρέος, τόνιζαν καλά πληροφορημένες πηγές μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για μάχη διαρροών, καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να μετρήσει τις προθέσεις των άλλων. Ενώ για το εάν έχει κατατεθεί κάποια νέα πρόταση στην ελληνική πλευρά απαντούσαν πως δεν έχει κατατεθεί πρόταση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής, τονίζουν και προσθέτουν πως αναμένουν την πρόταση και τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν ώστε να υπάρχουν λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ερώτηση το εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό το stand by arrangement, θέση του ΔΝΤ, οι ίδιες πηγές απάντησαν πως εξαρτάται, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σχετικά με την πρόταση Σόιμπλε και τις σημερινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρτν στην Handelsblatt, υποστήριξαν «δεν απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 για να τη δεχτούμε στις 15, ωστόσο εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε». Με καλή διάθεση απ’ όλες τις πλευρές μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 15 Ιουνίου, συμπλήρωσαν

Σε ερώτηση για το εάν η οποία καθυστέρηση επηρεάζει την εκταμίευση της δόσης οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «δεν τέθηκε ποτέ θέμα από την Αθήνα ότι δεν θα πάρουμε τη δόση».

Ενδεικτική του κλίματος, πάντως, είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη διαπραγμάτευση και απάντησε, πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Αντιδράσεις της αντιοπολίτευσης

«Η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε: “Όλα βαίνουν καλώς για τη χώρα!”. Ας προσπαθήσουν να το πουν και στους πολίτες, που δοκιμάζονται από την υπερφορολόγηση, την ανεργία και την αβεβαιότητα» σχολίασε η ΝΔ.

«Η οικονομία είναι βαλτωμένη και στο θέμα του χρέους, δεν διαφαίνεται κάποια αισιόδοξη προοπτική. Γιατί ούτε σε αυτό άκουσε ο κ. Τσίπρας τις συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και έναν χρόνο.

»Εγκλώβισε τη χώρα με τις καθυστερήσεις και την ανικανότητά του και τώρα, ζητά δήθεν συναίνεση. Στην πραγματικότητα ψάχνει συνενόχους στην αποτυχία του.

»Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα Κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Να αποκαταστήσει, με αυτόν τον τρόπο, την αξιοπιστίατης χώρας και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση» καταλήγει η ΝΔ.

«Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλώνει τις υψηλές προσδοκίες που οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν καλλιεργήσει με το «too good to be true» του κ.Τσίπρα. Και κάνει έκκληση στην Γερμανική πλευρά «να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης» σχολίασε το Ποτάμι.

«Στην απόφαση δεν γίνεται καν λόγος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό που επίσης αποφεύγουν για άλλη μια φορά να μας πουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η θέση με την οποία προσέρχεται η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Κι αποφεύγουν να τοποθετηθούν επειδή δεν υπάρχει δυστυχώς ελληνική πρόταση. Και τελικά ο κ.Τσίπρας και οι συν αυτώ θα πανηγυρίσουν με ό,τι κι αν τους δώσουν» συμπληρώνει το Ποτάμι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024