Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκωσία προς Άιντε: Η διαδικασία δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο

Λευκωσία προς Άιντε: Η διαδικασία δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο

Στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παραπέμπονται οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, μετά τη δήλωση Άιντε ότι οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με τον κ. Αϊντε, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδοφος. Ας μην προτρέχουμε, απαντά η Λευκωσία, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, η διαδικασία δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Διπλωματικές επαφές και στην Αθήνα.

Στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παραπέμπονται οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο
Κυπριακό, μετά τη δήλωση Άιντε ότι οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε
αδιέξοδο. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με τον κ. Αϊντε, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδοφος. Ας μην
προτρέχουμε, απαντά η Λευκωσία, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, η διαδικασία δεν έχει οδηγηθεί σε
αδιέξοδο.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κ. Άιντε, έγιναν σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών για συνάντηση στη Γενεύη, αλλά δεν υπήρξε θετική κατάληξη. «Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του ‘πήγαινε-έλα» σημείωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι το πρωί της Παρασκευής ενημέρωσε χωριστά τους δύο ηγέτες και στη συνέχεια τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μία κοινή συνάντηση. «Θα ενημερώσω τώρα τον Γενικό Γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε» πρόσθεσε ο νορβηγός διπλωμάτης.

Μετά την εξέλιξη αυτή πιθανολογείται ότι ο κ. Άιντε θα μεταβεί σε Άγκυρα και Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές στην Λευκωσία εκτιμούν πως μόνο η Άγκυρα μπορεί να «λύσει τα χέρια» του Μουσταφά Ακιντζί για συζήτηση στη Γενεύη του κεφαλαίου ασφαλείας και εγγυήσεων και να υπάρξει και θετικό αποτέλεσμα.

Πάντως, η επίσκεψη στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί, αφού προηγουμένως αποσαφηνιστεί κατά πόσο ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα παραμείνει στη θέση του ή θα αντικατασταθεί από τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου και στενού συνεργάτη του, Ιμπραήμ Καλίν.

Λευκωσία: Ας μην προτρέχουμε

Η προσπάθεια δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Άιντε ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει τη διπλωματία του πήγαινε – έλα.

Συνέστησε υπομονή για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αφού ενημερωθεί, όπως είπε, ο ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς ο Άιντε εργαζόταν στη βάση της πρότασης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μια πρόταση, είπε, η οποία γινόταν αποδεκτή από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ως εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, αν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά τις δηλώσεις Άιντε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Γίνεται, είπε, αξιολόγηση της κατάστασης και καλό θα ήταν να μην προτρέχουμε.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νορβηγό διπλωμάτη είχε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αναμένεται ότι θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον κ. Άιντε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024