Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαμόγελα στην Κομισιόν για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Χαμόγελα στην Κομισιόν για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Η Κομισιόν αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο σύνολο της Ευρωζώνης το 2017, μειώνοντας, ωστόσο, τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα. Ικανοποίηση, αλλά όχι εφησυχασμός, το μήνυμα των Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί.

Η Επιτροπή, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των σημερινών εαρινών οικονομικών εκτιμήσεών της, επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία διανύει το πέμπτο έτος της ανάκαμψής της, η οποία αρχίζει να γίνεται αισθητή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί με αρκετά σταθερό ρυθμό το τρέχον και το επόμενο έτος τονίζει η Επιτροπή η οποία αναμένει ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2017 και 1,8% το 2018 (1,6% και 1,8% στις χειμερινές προβλέψεις).

Η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ συνολικά αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε ποσοστό 1,9% και για τα δύο έτη (1,8% για τα δύο έτη στις χειμερινές προβλέψεις).

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη (εκτός της ΕΕ) αναμένεται να ανέλθει σε 3,7% το τρέχον έτος και 3,9% το 2018 έναντι 3,2% το 2016 (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις), καθώς η οικονομία της Κίνας διατηρεί την ανθεκτικότητά της βραχυπρόθεσμα και η ανάκαμψη των τιμών των βασικών προϊόντων συμβάλλει στην ενίσχυση άλλων αναδυόμενων οικονομιών.

Οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες σε σύγκριση με τον χειμώνα.

Ως προς τον πληθωρισμό η Επιτροπή αναφέρει ότι αυξήθηκε σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των μη μεταποιημένων τροφίμων, παρέμεινε σχετικά σταθερός και σημαντικά χαμηλότερος από τη μέση μακροπρόθεσμη τιμή του.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί από 0,2% το 2016 σε 1,6% το 2017, πριν επανέλθει σε 1,3% το 2018 με την εξασθένιση των αποτελεσμάτων της ανόδου των τιμών πετρελαίου.

Σε ο,τι αφορά την ανεργία η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι εξακολουθεί να παρουσιάζει πτωτική τάση, αλλά παραμένει υψηλή σε πολλές χώρες. Στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται να μειωθεί στο 9,4% το 2017 και στο 8,9% το 2018, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε από την αρχή του 2009.

Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άλλες κρατικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες που ενθαρρύνουν δυναμικά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, σημειώνει η Επιτροπή. Η τάση στην ΕΕ συνολικά αναμένεται να είναι παρόμοια και η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 8,0% το 2017 και στο 7,7% το 2018, το χαμηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε από τα τέλη του 2008.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, αυτή βελτιώνεται, αναφέρει επίσης η Επιτροπή τονίζοντας ότι τόσο ο δείκτης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ όσο και ο δείκτης ακαθάριστου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθούν το 2017 και το 2018, στη ζώνη του ευρώ αλλά και στην ΕΕ.

Στη ζώνη του ευρώ, ο δείκτης δημόσιου ελλείμματος προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί από 1,5% του ΑΕΠ το 2016 σε 1,4% το 2017 και σε 1,3% το 2018, ενώ στην ΕΕ ο δείκτης αναμένεται να μειωθεί από 1,7% το 2016 σε 1,6% το 2017 και σε 1,5% το 2018. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να μειωθεί από 91,3% του ΑΕΠ το 2016 σε 90,3% το 2017 και σε 89,0% το 2018, ενώ στην ΕΕ συνολικά αναμένεται να μειωθεί από 85,1% το 2016 σε 84,8% το 2017 και σε 83,6% το 2018.

Γενικά εξακολουθούν, σύμφωνα με την Επιτροπή, να υπάρχουν κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων σε σχέση με τις προβλέψεις, αλλά εμφανίζονται πιο ισορροπημένοι απ’ό, τι τον χειμώνα.

Οι εξωτερικοί κίνδυνοι συνδέονται, για παράδειγμα, με τη μελλοντική οικονομική και εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις. Η προσαρμογή της οικονομίας της Κίνας, η ευρωστία του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη και οι προσεχείς διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, θεωρούνται επίσης κίνδυνοι που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δυσμενέστερες εξελίξεις σε σχέση με τις προβλέψεις.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Οι σημερινές οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι η ΕΕ ανακτά τον δυναμισμό της και η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία. Ωστόσο, η εικόνα διαφέρει πολύ από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στις οικονομίες που έθεσαν σε εφαρμογή πιο φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

» Για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία, χρειαζόμαστε αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη, από το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών μέχρι τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και των συστημάτων υγείας.

» Σε μια εποχή δημογραφικών και τεχνολογικών αλλαγών, οι οικονομίες μας πρέπει και αυτές να εξελίσσονται, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους λαούς μας.»

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε: «Η Ευρώπη διανύει το πέμπτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης, χάρη στη στήριξη που παρέχουν οι διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές, η εδραίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και η βελτίωση του παγκόσμιου εμπορίου.

» Είναι επίσης ενθαρρυντικό ότι αρχίζει να υποχωρεί η μεγάλη αβεβαιότητα που είχε χαρακτηρίσει τους δώδεκα τελευταίους μήνες. Όμως η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις παραμένει άνιση. Η αντιμετώπιση των αιτίων αυτών των αποκλίσεων αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους μήνες και τα έτη που ακολουθούν.»

Με τη γλώσσα των αριθμών

Η Κομισιόν αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο σύνολο της ευρωζώνης φέτος, μειώνοντας, ωστόσο, τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα.

Προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το 2017 στο 2,1%, έναντι προηγούμενης εκτίμησής της για 2,7%. Για το 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2,5% έναντι 3,1%.

Οι οικονομίες των 19 μελών του ευρώ αναμένεται να επεκταθούν κατά 1,7% φέτος-ελαφρά υψηλότερα από το 1,6% και 1,8% το 2018, είπε η Κομισιόν.

Αναμένει πληθωρισμό 1,6% για την ευρωζώνη φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7% και 1,3% το 2018 από 1,4%.

Οι προβλέψεις της, ανακοινώνονται τρεις φορές το χρόνο, επιβεβαιώνουν ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα σημειώσουν ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024