Πήρε πίσω τα περί παραίτησης ο τσέχος πρωθυπουργός
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μποχουσλαβ Σόμποτκα ανακάλεσε την απόφασή του να παραιτηθεί, λέγοντας ότι αντ’ αυτού θα επιδιώξει την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις, του βασικού πολιτικού του αντιπάλου, προκειμένου να δώσει τέλος στη διαμάχη εντός της κεντροαριστερής κυβέρνησης.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μποχουσλαβ Σόμποτκα ανακάλεσε την απόφασή του να παραιτηθεί, λέγοντας ότι αντ’ αυτού θα επιδιώξει την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις, του βασικού πολιτικού του αντιπάλου, προκειμένου να δώσει τέλος στη διαμάχη εντός της κεντροαριστερής κυβέρνησης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Σόμποτκα ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνησή του σε μια προσπάθεια να απομακρύνει από τη θέση του τον Μπάμπις, τον δισεκατομμυριούχο επικεφαλής του κόμματος ANO, οι επιχειρηματικές συναλλαγές του οποίου έχουν προκαλέσει ερωτήματα.
Ο Σόμποτκα άλλαξε γνώμη αφού ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν διεμήνυσε ότι θα εκλάβει την παραίτηση του Σόμποτκα ως μεμονωμένη και όχι ως παραίτηση όλου του υπουργικού συμβουλίου, γεγονός που θα σήμαινε ότι ο Μπάμπις θα παρέμενε στη θέση του.
Ο Σόμποτκα δήλωσε ότι ο πρόεδρος ερμηνεύει το σύνταγμα με πρωτόγνωρο τρόπο.
«Σε μια τέτοια περίπτωση, η παραίτησή μου δεν έχει κανένα νόημα. Ο υπουργός Οικονομικών, που βαρύνεται από σοβαρά σκάνδαλα, θα παρέμενε στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Σόμποτκα σε δημοσιογράφους.
Ο Σόμποτκα δήλωσε ότι ο Μπάμπις δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τις υποψίες φοροαποφυγής που υπάρχουν για το πρόσωπό του.
Ο Μπάμπις δήλωσε ότι δεν έχει παραβιάσει τη νομοθεσία και αρνήθηκε να παραιτηθεί. Δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η πρόταση του Σόμποτκα να τον αποπέμψει παραβιάζει τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ενώ κάποιοι νομικοί υποστήριξαν ότι το σύνταγμα υπονοεί ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού σημαίνει ότι παραιτείται ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, κάποιοι ειδικοί δήλωσαν επίσης πως επιτρέπει την ερμηνεία ότι μια τέτοια παραίτηση, χωρίς την ψήφο του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί να σημαίνει μόνο την αποχώρηση του πρωθυπουργού.
Ο εκπρόσωπος του Ζέμαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να λάβει μια απόφαση σχετικά με την προτεινόμενη αποπομπή του Μπάμπις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Υπάρχουν και κερδισμένοι στον πόλεμο στο Ιράν: Εταιρείες και τράπεζες είδαν την κρίση ως ευκαιρία
- «Chios Pass 2026» – «Kythira Pass 2026»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
- Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν οι ΗΠΑ – Πάνω από 30 νεκροί στον Λίβανο και ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη
- Σκάνδαλο κατασκοπείας στο αγγλικό ποδόσφαιρο, για… 200.000.000 λόγους!
- Από πότε οι ταπεινές σαρδέλες έγιναν talk of the town;
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
- Βαλένθια: Οι πανηγυρισμοί στη «Roig Arena» μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού (vid)
- Χανταϊός: Πόσα είδη υπάρχουν; Πώς μεταδίδεται – Όσα πρέπει να ξέρετε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)














































![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442