Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ εξηγεί τη διαδικασία και προειδοποιεί το Λονδίνο για το Brexit

Η ΕΕ εξηγεί τη διαδικασία και προειδοποιεί το Λονδίνο για το Brexit

Με φόντο το δημοσίευμα των Financial Times που ανέβασε στα 100 δισ. ευρώ τη «λυπητερή» του Brexit για το Λονδίνο, η Κομισιόν διά του επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας και προειδοποιώντας.

Με φόντο το δημοσίευμα των Financial Times που ανέβασε στα 100 δισ. ευρώ τη «λυπητερή» του Brexit για το Λονδίνο, η Κομισιόν διά του επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων.

Ο Γάλλος αξιωματούχος σχολίασε και το θέμα του λογαριασμού που θα κληθεί να πληρώσει το Λονδίνο για την έξοδο, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει οριστεί το ποσό, δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση ούτε θα ζητούσε κανείς από τη Βρετανία να υπογράψει λευκή επιταγή.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο Μπαρνιέ, η Βρετανία οφείλει να αναλάβει τις οικονομικές της υποχρεώσεις και αν υπάρχουν διαφορές, αυτές θα λυθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μόλις η Βρετανία έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών» συνέχισε, εξηγώντας ότι στην πρώτη φάση των συνομιλιών θα γίνει προσπάθεια να συμφωνηθεί η μέθοδος υπολογισμού του ποσού που οφείλει να πληρώσει το Λονδίνο για το Brexit.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα των πολιτών από χώρες-μέλη της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει τη σημασία που έχει το ζήτημα για τις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων, διαβεβαίωσε ο Μπαρνιέ, αλλά έσπευσε να προειδοποιήσει το Λονδίνο ότι ο χρόνος για τη συμφωνία δεν είναι πολύς.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να έχει υπάρξει κάποια πρόοδος μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, «ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση του προσδιορισμού της μελλοντικής σχέσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες».

Ο Μπαρνιέ δεν έκρυψε τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στις συνομιλίες και προειδοποίησε: «Όσοι λένε ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες από το Brexit δεν λένε αλήθεια».

Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος στις επαφές του με ανθρώπους στο Λονδίνο έχει αντιληφθεί ότι οι Βρετανοί αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες.

Προειδοποίησε ακόμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, επειδή θα γίνουν εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μπαρνιέ ρωτήθηκε και για τη συνάντηση που είχε ίδιος με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι -με φόντο και τα δημοσιεύματα για την «καταστροφική» συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την πρωθυπουργό.

Ήταν μια φιλική συνάντηση, είπε και τόνισε το γεγονός ότι μοιράζεται με την Μέι το πάθος της για πεζοπορία στα βουνά…

Α.Ρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024