Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απώλειες από 45 έως 300 ευρώ για 1,1 εκατ. συνταξιούχους

Απώλειες από 45 έως 300 ευρώ για 1,1 εκατ. συνταξιούχους

Νέες απώλειες από 45 έως 300 ευρώ για 1,1 εκατ. συνταξιούχους από το 2019 φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών. Πρόκειται για απώλειες που θα προέλθουν από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις και έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις και χαράτσια που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Νέες απώλειες από 45 έως 300 ευρώ για 1,1 εκατ. συνταξιούχους από το 2019 φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Πρόκειται για απώλειες που θα προέλθουν από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις και έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις και χαράτσια που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το βάρος των νέων μειώσεων θα μοιραστεί εκτός από τις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18%. Δηλαδή έως 18% θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και έως 18% θα μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και η μείωση του αφορολόγητου εκτιμάται ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν έως μιάμιση σύνταξη.

Οπως προβλέπει η συμφωνία, το «ταβάνι προστασίας» ορίζεται σε 18% προκειμένου να μην μπουν σε τροχιά ελεύθερης πτώσης οι υψηλές συντάξεις που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές έως και 39%.

Αυτό σημαίνει ότι η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 18%.

Οι μεγαλύτερες απώλειες θα προκύψουν για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), ενστόλους, γιατρούς ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς καθώς και τους παλαιούς συνταξιούχους του ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ).

Πάντως δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία των αναπηρικών συντάξεων, των συντάξεων χηρείας και των χαμηλοσυνταξιουχων. Αυτό σημαίνει ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου που λαμβάνει συνολικά 1.050 ευρώ (900 κύρια σύνταξη και 150 επικουρική) μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων εμφανίζει προσωπική διαφορά 180 ευρώ στην κύρια και 28,61 στην επικουρική.

Με την εφαρμογή του πλαφόν προστασίας 18% θα χάσει 162 ευρώ από την κύρια και 27 από την επικουρική. Σύνολο 182 ευρώ. Επομένως, η συνολική απώλεια ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της επικουρικής του. Δηλαδή το μέτρο που θα ισχύσει από το 2019 έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σταδιακά στον μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων.

Το ίδιο συμβαίνει και στο επόμενο παράδειγμα: Συνταξιούχος που εισπράττει 1.400 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική (σύνολο 1.600) θα χάσει 252 ευρώ από την κύρια και έως 36 από την επικουρική.

Επομένως, η συνολική απώλεια (288 ευρώ) ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της επικουρικής του. Οι υψηλοσυνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα χάσουν κατά μέσο όρο 100 έως 250 ευρώ καθαρά το μήνα.

* Διαβάστε αναλυτικά στα Νέα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024