Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το τρικ της προσωρινής έκθεσης του ΔΝΤ λύνει τα χέρια του Σόιμπλε

Το τρικ της προσωρινής έκθεσης του ΔΝΤ λύνει τα χέρια του Σόιμπλε

«Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει και επίσημα την απόφασή του μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η αισιοδοξία του εδράζεται στο τρικ της προσωρινής έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στην οποία πρόκειται να οδηγήσουν τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

«Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει και επίσημα την απόφασή του μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο Σόιμπλε σε γερμανικά Μέσα, την «Ομάδα των Μίντια Φούνκε» και την «Ντι Βελτ».

Η αισιοδοξία του γερμανού υπουργού Οικονομικών εδράζεται σε ένα τρικ: την προσωρινή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Οπως εξηγεί στην εφημερίδα Τα Νέα πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η προσωρινή έκθεση θα καταρτιστεί από το ΔΝΤ με βάση τα μέτρα για Συνταξιοδοτικό και Φορολογικό που θα περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή.

Αυτά είναι σημαντικά γιατί επηρεάζουν σε βάθος χρόνου την εξέλιξη του χρέους, η εξυπηρέτηση του οποίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Θα προβλέπονται μέτρα για το χρέος, αλλά χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς.

Με βάση την προσωρινή έκθεση, το ΔΝΤ θα αποφασίσει για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Η «κατ’ αρχήν» απόφασή του θα ανακοινωθεί επισήμως στο Eurogroup της 22ας Μαΐου μαζί με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ετσι θα απελευθερωθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM.

Είναι αδιάφορο εάν και πότε το ΔΝΤ θα δώσει λεφτά από το δικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα, εξηγεί η πηγή του υπουργείου Οικονομικών – το ποσό είναι επίσης αμελητέο, υπολογίζεται σε μονοψήφιο αριθμό δισ. ευρώ.

Σημαντικό είναι να μείνει στο πρόγραμμα και η απόφαση να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, θα ακολουθήσει η τελική έκθεση βιωσιμότητας. Τότε θα ποσοστικοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος.

Η υποχώρηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντι Βελτ», είναι να περιγραφεί από τώρα ο μηχανισμός: σταθερά, χαμηλότερα επιτόκια, περίοδος χάριτος, επιμήκυνση. Η απαρίθμησή τους θα είναι γραπτή για να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024