Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμος συμβούλων» στον Λευκό Οίκο

«Πόλεμος συμβούλων» στον Λευκό Οίκο

Τον Ντ. Τραμπ απασχολούν αυτές τις ημέρες διεθνή ζητήματα, όπως οι κρίσεις στη Συρία και την Β. Κορέα. Όμως την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια σύγκρουση μεταξύ των στενότερων συμβούλων του εντός του Λευκού Οίκου.

H «δυτική πτέρυγα» του Λευκού Οίκου θεωρείται από πολλούς Αμερικανούς, και όχι μόνο, μυθική. Εδώ έχουν λάβει χώρα πολλά ιστορικά γεγονότα, πολιτικές νίκες και ήττες προέδρων όπως ο Τζον Κένεντι ή ο Ρόναλτ Ρέιγκαν. Ούτε τρεις μήνες δεν έχει συμπληρώσει ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και ήδη μαίνεται ένας «πόλεμος στην δυτική πτέρυγα» (West Wing at War), όπως γράφουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Εδώ και μέρες οι τηλεοπτικοί σταθμοί επικαλούνται πληροφορίες μέσα από τον Λευκό Οίκο που μιλούν για σύγκρουση φιλελεύθερων δυνάμεων και υπερσυντηρητικών ιδεολόγων. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο αμφιλεγόμενος Στέφεν Μπάνον, υπεύθυνος στρατηγικής του Λευκού Οίκου, και ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.

Όταν ο νέος πρόεδρος ανέλαβε καθήκοντα, το σχέδιο ήταν να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ του φιλελεύθερου Τζάρεντ Κούσνερ, του προσωπάρχη Ρέινς Πρίμπους και του Στέφεν Μπάνον. Όμως η συνεργασία κάθε άλλο παρά καλή είναι, όπως απέδειξε η πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση στη Συρία μετά από επίθεση χημικών που αποδίδεται στο καθεστώς Ασάντ. Προεκλογικά ο Ντ. Τραμπ τάσσονταν με σαφήνεια κατά οποιασδήποτε εμπλοκής στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι ΗΠΑ. Μια θέση που στήριζε χωρίς περιστροφές ο Στέφεν Μπάνον. Όπως όμως σημειώνουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η στροφή Τραμπ στο ζήτημα της Συρίας δείχνει ότι δύει το άστρο του Μπάνον. Ήδη πριν την επίθεση με την «μητέρα των βομβών» στο Αφγανιστάν ο Στέφεν Μπάνον είχε απομακρυνθεί από τη θέση του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Θα επικρατήσει εν τέλει ο Κούσνερ;

Την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύζυγος της κόρης του Ντ. Τραμπ Ιβάνκα. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στο Ιράκ στο πλάι του Τζόσεφ Ντάνφορντ, αρχηγού του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, σε συνομιλίες για την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στην επίσκεψη του κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ καθόταν κατά το δείπνο δίπλα στη σύζυγο του Ζινπίνγκ.

Ο Κούσνερ θεωρείται ιδιαίτερα ευφυής, γεγονός που πιστοποιεί και το πτυχίο του από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο ρόλος που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα θεωρείται καθοριστικός. Μεγάλωσε μέσα σε οικογένεια Δημοκρατικών στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο πατέρας του είναι μεσίτης ακινήτων. Από κοινού με τη σύζυγό του Ιβάνκα θεωρούνται το «ισχυρό ζευγάρι» της προεδρίας Τραμπ.

Ωστόσο ο Κούσνερ δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία. Η Washington Post έγραψε πρόσφατα ότι ο Κούσνερ είναι το πλέον δυναμικό μέλος της «αυλής του Ντόνταλντ Τραμπ» και ως εκ τούτου πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί. Τα κύρια ερωτήματα που τίθενται τώρα είναι: πόσο θα διαρκέσει η κόντρα στον Λευκό Οίκο και ποιον εμπιστεύεται περισσότερο ο Τραμπ; Και τι θα γίνει αν απομακρυνθεί εν τέλει ο Μπάνον; Μήπως πρόκειται να στραφεί εναντίον του αμερικανού προέδρου;

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος



Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024