Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτική λύση για τη Συρία αναζητούν οι G7 στην Τοσκάνη

Πολιτική λύση για τη Συρία αναζητούν οι G7 στην Τοσκάνη

Η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Τοσκάνη της Ιταλίας, στην οποία συμμετέχει η Τουρκία και κάποιες αραβικές χώρες. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, οικοδεσπότης της συνάντησης, εξήγησε ότι στόχος της είναι να βρεθούν τρόποι για να επανεκκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία και να απομακρυνθεί η πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Τοσκάνη της Ιταλίας, στην οποία συμμετέχει η Τουρκία και κάποιες αραβικές χώρες.

Οι απόψεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί εντός της ημέρας στη Μόσχα, αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο της προσοχής μετά και τις σκληρές θέσεις που εξέφρασαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, οι οποίοι προειδοποίησαν τη Δαμασκό να μην προχωρήσει σε νέες χημικές επιθέσεις.

O γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, δήλωσε ότι oι G7 θα διαμηνύσουν στη Ρωσία να σταματήσει την υποκριτική στάση και να αποδεχτεί τις ευθύνες της για τη Συρία.

Η συνάντηση ξεκίνησε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των επτά μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία και Ιταλία), καθώς και διπλωματών από την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Κατάρ.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, οικοδεσπότης της συνάντησης, εξήγησε ότι στόχος της είναι να βρεθούν τρόποι για να επανεκκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία και να απομακρυνθεί η πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης.

«Είναι η σωστή στιγμή για να μιλήσουμε για αυτό, πώς η διεθνής κοινότητα, με τη Ρωσία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, η Ευρώπη με τις ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός την ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία και να αποφύγουν την περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης», δήλωσε.

Ο Αλφάνο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και του ζήτησε η Τεχεράνη να ασκήσει την επιρροή της στη Δαμασκό προκειμένου να μην υπάρξουν νέα πλήγματα εναντίον αμάχων.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ευχήθηκε ο Τίλερσον να αναχωρήσει από τη σημερινή συνάντηση με ένα «ξεκάθαρο και κοινό μήνυμα» για τη Ρωσία, βασικό σύμμαχο του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Κατά τη γνώμη του θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα ώστε να σταματήσει να υποστηρίζει τον Άσαντ, ο οποίος «είναι πλέον τοξικός με την πλήρη έννοια του όρου».

«Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε μια κοινή θέση και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάψει η Ρωσία να είναι με το μέρος της Συρίας» επεσήμανε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για μια ακόμη φορά τον Άσαντ να μην προχωρήσει σε νέες χημικές επιθέσεις, τονίζοντας ότι τα αεροπορικά πλήγματα της Παρασκευής κατέστρεψαν το 20% της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν απαθείς όταν ο Άσαντ σκοτώνει αθώους με χημικά όπλα» και η Συρία «καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα», προειδοποίησε ο Μάτις.

Από την πλευρά του ο Σπάισερ πήγε ακόμη πιο μακριά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και η χρήση βαρελιών γεμάτων εκρηκτικά, ένα όπλο που συχνά χρησιμοποιεί η Δαμασκός, θα αποτελεί πλέον ένα όριο το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγκρίνουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας, αν η Δαμασκός χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα ή βόμβες – βαρέλια, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πάντως ένας Αμερικανός αξιωματούχος προσπάθησε στη συνέχεια να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι «τίποτε δεν έχει αλλάξει» στην επίσημη αμερικανική θέση, όμως «όπως επαναλαμβάνει συχνά ο πρόεδρος, δεν θα προειδοποιεί εκ των προτέρων για τις στρατιωτικές του απαντήσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024