
Θα ζητήσουν οι ΗΠΑ τη συνδρομή των συμμάχων;
Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την πιο ενεργό συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Θα ζητήσει άραγε η Ουάσιγκτον τη συνδρομή των νατοϊκών συμμάχων στην περίπτωση της Συρίας;

Η χρονική συγκυρία δεν μπορεί να είναι συμπτωματική: λίγο μετά την κοινή δήλωση των Μέρκελ-Ολάντ που επέρριπταν στον σύρο πρόεδρο Άσαντ την αποκλειστική ευθύνη της αμερικανικής επίθεσης εναντίον της χώρας του, πήρε το λόγο ο γγ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ για να συμφωνήσει ουσιαστικά με τους προλαλήσαντες ηγέτες. «Κάθε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση», είπε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι, τι μέλλει γενέσθαι; Ποιο θα είναι το επακόλουθο αυτό των δηλώσεων; Και καταρχάς, τι ακριβώς εννοούσε ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ όταν έλεγε στο διάγγελμά μου, «καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να συνδράμουν τις προσπάθειές μας προκειμένου να επιφέρουμε το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία»;
Το Άρθρο 5
Φυσικά και ο Τραμπ μπορεί να ζητήσει τη στρατιωτική συνδρομή του ΝΑΤΟ. Εντούτοις δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της καταστατικής Συνθήκης της Ουάσιγκτον που προβλέπει τη δέσμευση της συλλογικής άμυνας και το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο όταν μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται επίθεση. Η μόνη φορά που έγινε αυτό ήταν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή όμως κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει μόνη της τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει.
Στην παρούσα περίπτωση η επίθεση με τα χημικά έγινε εκτός της νατοϊκής επικράτειας. Οι αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία συνιστούν λοιπόν επιχειρήσεις «out-of-area», όπως ήταν και οι επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999. Και σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή των μελών του ΝΑΤΟ είναι εθελοντική.
Νατοϊκές επιχειρήσεις εν μέσω εκλογών;
Γεγονός είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει όντως τη συνδρομή των συμμάχων στην περίπτωση της Συρίας. Σε περίπτωση που το κάνει, θα έπρεπε να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των 28 χωρών μελών προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για τις επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή θα έφερνε όμως ορισμένες χώρες σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Ανάμεσα σε αυτές και τη Γερμανία, όπου οι πολίτες καλούνται στις κάλπες το Σεπτέμβριο και η οποία θα έπρεπε να αποφασίσει εάν σκοπεύει να εμπλακεί άμεσα σε μια τόσο πολυσύνθετη εστία κρίσης ή εάν θα γύριζε την πλάτη σε έναν τόσο σημαντικό εταίρο όπως είναι οι ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να θέσει τους συμμάχους ενώπιον ενός τόσο δύσκολου διλήμματος. Μεταξύ τους ο ειδικός σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής Μίχαελ Λύντερς: «Πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι ο Τραμπ δεν θα προχωρήσει σε άλλες επιθέσεις. Αλλά πρόκειται μόνον για εκτιμήσεις».
Κάι Κύστνερ (NDR) / Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle
- Κοινωνικός Τουρισμός: Σήμερα Δευτέρα η τελευταία μέρα για τις αιτήσεις
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (27/4): Πού θα δείτε το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Οταν το επίδικο είναι η πραγματική αλλαγή, οι πολιτικές διεργασίες δεν μπορεί να ακολουθούν την πεπατημένη
- Μια ματιά στο οικογενειακό άλμπουμ των «αυτοεξόριστων» Μαύρων Πανθήρων στην Αλγερία
- Τρεις νεκροί στο τελευταίο στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ σε «σκάφος με ναρκωτικά» στον Ειρηνικό Ωκεανό
- Εξαπλώνεται το φαινόμενο του shrinkflation στα σούπερ μάρκετ – Τι να προσέχουμε
- Νέα σενάρια για τον Πίτερς: «Έχει δεσμευτεί εδώ και εβδομάδες»
- Μαίρη Συνατσάκη: Έτοιμη για δεύτερο παιδί;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442