Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπολογιστικό σύστημα μπορεί να διαγνώσει την κατάθλιψη

Υπολογιστικό σύστημα μπορεί να διαγνώσει την κατάθλιψη

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο υπολογιστικό σύστημα που είναι ικανό να διαγνώσει τη μείζονα κατάθλιψη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Psychiatry Research - Neuroimaging.

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο υπολογιστικό σύστημα που είναι ικανό να διαγνώσει τη μείζονα κατάθλιψη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Psychiatry Research – Neuroimaging.

Το ποσοστό των πασχόντων από κατάθλιψη παρουσιάζει αύξηση κατά 18% τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι επιστήμονες ανά τον κόσμο αναζητούν νέους πιο αξιόπιστους τρόπους διάγνωσης της ψυχικής πάθησης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Ντέιβιντ Σνάιερ, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή Stampede «εκπαίδευσαν» έναν αλγόριθμο στην ανάλυση μαγνητικών απεικονίσεων του εγκεφάλου.

Εν συνεχεία τροφοδότησαν το σύστημα με εγκεφαλικές απεικονίσεις που είχαν ληφθεί από 52 άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και σε 45 υγιή. Με επιτυχία της τάξης του 75% μπόρεσε να διακρίνει τους ασθενείς με κατάθλιψη, αναγνωρίζοντας κοινά χαρακτηριστικά στις εικόνες του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με τη δημιουργία αλγορίθμων που μπορούν να μάθουν μόνοι τους από την ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων και, στη συνέχεια, να κάνουν προβλέψεις, όταν αναλύουν νέα στοιχεία θα αλλάξει στο μέλλον ο τρόπος που γίνονται οι διαγνώσεις πολλών παθήσεων.

«Αυτό είναι το κύμα του μέλλοντος. Βλέπουμε όλο και περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων στη νευροεπιστήμη», σχολιάζει ο Δρ Σνάιερ.

Αν και πολλά υποσχόμενη πάντως, η νέα τεχνική δεν είναι ακόμη έτοιμη για να αξιοποιηθεί κλινικά. Οι ερευνητές σκοπεύουν να την εμπλουτίσουν, τροφοδοτώντας τον υπολογιστή με περισσότερα δεδομένα, γενετικά και άλλα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024