Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσεχώς πωλητήριο και στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ

Προσεχώς πωλητήριο και στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ

Στο σφυρί και τα νερά της ΔΕΗ βγάζει από το φθινόπωρο η κυβέρνηση, παρά το επιχείρημα που προτάσσει ότι πέτυχε τα υδροηλεκτρικά να μείνουν εκτός συμφωνίας, αποδεχόμενη μόνο την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Στο σφυρί και τα νερά της ΔΕΗ βγάζει από το φθινόπωρο η κυβέρνηση, παρά το επιχείρημα που προτάσσει ότι πέτυχε τα υδροηλεκτρικά να μείνουν εκτός συμφωνίας, αποδεχόμενη μόνο την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Το είπε με αρκετή ευκρίνεια, για όσους γνωρίζουν τα ενεργειακά, ο Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, όταν κλήθηκε να απαντήσει ποιο είναι το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης και ποιες οι κόκκινες γραμμές της.

Αφού εξήγησε ότι αρχίζει μια τριμερής συζήτηση μεταξύ δανειστών, κυβέρνησης και ΔΕΗ με ορίζοντα εξαμήνου, δηλαδή το φθινόπωρο, προσέθεσε:

«Αν αποτύχει αυτό το σχέδιο, όταν θα τεθεί σε δοκιμασία το Market Test (σ.σ. θα δείξει αν το προς πώληση πακέτο της ΔΕΗ προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον), τότε υπάρχει κίνδυνος να κινητοποιηθούν και επιπρόσθετα δομικά μέτρα. Δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό, διότι είναι μια θεσμική διαδικασία που λέει ότι αν αυτό αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο, τότε ξανανοίγει η συζήτηση».

Στην πραγματικότητα, αυτό που είπε ο κ. Σταθάκης από την Κοζάνη είναι ότι αν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2017, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το Market Test, απορριφθεί το πακέτο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από τους δυνητικούς αγοραστές ως μη ελκυστικό, θα προστεθούν σε αυτό και τα υδροηλεκτρικά.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η αποτυχία ενός Market Test που θα αφορά μόνο λιγνιτικές μονάδες έχει προεξοφληθεί ήδη. Η αιτία βρίσκεται στην ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη, αφού η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή έχει φορτώσει τον άνθρακα και τον λιγνίτη με τέλη αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, που καθιστούν το κόστος μεγαλύτερο ακόμη και από του φυσικού αερίου.

Έτσι, οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί παίκτες πανευρωπαϊκά περιορίζουν το χαρτοφυλάκιό τους στα στερεά καύσιμα.

* Αναλυτικά στα Νέα της Δευτέρας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024