Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στον Χαρούν Φαρόκι στο Ινστιτούτο Goethe

Αφιέρωμα στον Χαρούν Φαρόκι στο Ινστιτούτο Goethe

...

Ένα τριήμερο αφιέρωμα στο έργο του κινηματογραφιστή και συγγραφέα Χαρούν Φαρόκι διοργανώνει το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας, με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.

Τέσσερα κινηματογραφικά έργα θα προβληθούν στις 27, 28 και 29 Μαρτίου, ενώ την τριήμερη εκδήλωση πλαισιώνουν με εισηγήσεις η Έλενα Παπαδοπούλου, ιστορικός τέχνης και ο Γιώργος Δρίβας, εικαστικός και κινηματογραφιστής.

Για τον διακεκριμένο δημιουργό του κινηματογραφικού δοκιμίου Χαρούν Φαρόκι το «βλέπω» αποτελεί πολιτική πράξη και η κριτική αυτής της πολιτικής πράξης λάιτμοτίβ των ταινιών, των γραπτών και των εγκαταστάσεών του.

Το κριτικό του βλέμμα επικεντρώνεται στους θεσμικούς μηχανισμούς ελέγχου, επιτήρησης και εξουσίας, στις διαδικασίες παραγωγής και την ανθρώπινη εργασία, στην αυτοματοποίηση, την εικονική πραγματικότητα, τις τεχνολογίες, στην απεικόνιση της πραγματικότητας από τα μέσα, στην πρόσληψη της εικόνας, στην αποδόμηση της οπτικής κουλτούρας, την κριτική αποτίμηση των μηχανισμών παραγωγής της, τη σημασία της εικόνας.

Πάνω από 40 χρόνια εργάστηκε ο Χαρούν Φαρόκι ως κινηματογραφιστής και συγγραφέας. Το κινηματογραφικό του έργο, το οποίο ξεπερνάει τις 100 παραγωγές για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, προβάλλεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε διεθνείς εκθέσεις τέχνης και σε μουσεία.

Η documenta X (1997) παρουσίασε το έργο «Stilleben/Νεκρή Φύση», η documenta XII (2007) το «Deep Play» και το «Leben BRD/Ζωή ΟΔΓ».

Στο πρόγραμμα «apropos documenta» συμπεριλαμβάνονται τα έργα «Stilleben/Νεκρή Φύση» και «Leben BRD/Ζωή ΟΔΓ», αλλά και ταινίες για την εργασία: «Arbeiter verlassen die Fabrik/Εργάτες βγαίνουν από το εργοστάσιο» και ένα μέρος ενός από τα τελευταία πρότζεκτ του Χαρούν Φαρόκι και της Άντγε Έμαν, του «Labour in a single Shot/Δουλειά σε μονοπλάνο».

Πρόγραμμα

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, από 17:30

Ταινίες για την εργασία:

«Arbeiter verlassen die Fabrik/Εργάτες βγαίνουν από το εργοστάσιο» και «Labour in a single shot/Δουλειά σε μονοπλάνο» σε 3 loops των 90:

17:30, 19:00, 20:30

Στις 20:30 προλογίζει η Έλενα Παπαδοπούλου, ιστορικός τέχνης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης Τέχνης «Radio Athènes»

Arbeiter verlassen die Fabrik/Εργάτες βγαίνουν από το εργοστάσιο (1995, 36‘)

Labour in a single shot/Δουλειά σε μονοπλάνο (2011-2014)

Εγχείρημα του Χαρούν Φαρόκι και της Άντγε Έμαν:

Ταινίες για την εργασία γυρισμένες από περισσότερους των 300 κινηματογραφιστών σε 15 workshops σε 5 ηπείρους. Έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα σε 12 εκθέσεις.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων που διοργάνωσαν οι δυο καλλιτέχνες από το 2011 έως το 2014 γυρίστηκαν μονόλεπτα ή δίλεπτα βίντεο με θέμα την εργασία σε μονοπλάνο – χωρίς cut.

Το εγχείρημα είναι μια συμπαραγωγή της Harun Farocki Filmproduktion και του Goethe-Institut Boston.

Θα προβληθούν 36 βίντεο από 9 πόλεις: Ανόι, Βερολίνο, Κάιρο, Λότζ, Μόσχα, Μπανγκαλόρ, Μπουένος Άιρες, Ρίο ντε Τζανέιρο και Τελ Αβίβ.

Τα συγκεκριμένα βίντεο είχαν επιλέξει να παρουσιάσουν οι Φαρόκι και Έμαν στο πλαίσιο του αφιερώματος «Harun Farocki – Ενάντια σε τί; Ενάντια σε ποιον;» το οποίο διοργανώθηκε το 2013 στην Αθήνα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Goethe-Institut και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, 20:30

Leben BRD/Ζωή ΟΔΓ (1990, 83‘)

Προλογίζει ο Γιώργος Δρίβας, εικαστικός καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, 20:30

Stilleben/Νεκρή Φύση (1997, 56‘)

Προλογίζει ο Γιώργος Δρίβας, εικαστικός καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024