Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Κομισιόν αδειάζει τον Ντάισελμπλουμ μετά τις δηλώσεις για τις χώρες του νότου

Η Κομισιόν αδειάζει τον Ντάισελμπλουμ μετά τις δηλώσεις για τις χώρες του νότου

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει» είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε γερμανική εφημερίδα. Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε δήλωση στήριξης.

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει» είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με τα σχόλια του προέδρου του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε γερμανική εφημερίδα.

Η δήλωση του Γ.Ντάισελμπλουμ ότι «δεν μπορείς να σπαταλάς τα χρήματα σου σε αλκοόλ και γυναίκες και μετά να ζητάς αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση βολή κατά των χωρών της νότιας Ευρώπης, έναντι των οποίων «οι χώρες της βόρειας Ευρώπης έδειξαν αλληλεγγύη», όπως είπε, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, να ζητούν ανοιχτά την παραίτησή του.

Ο εκπρόσωπος του Γ.Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις δίνοντας διευκρινίσεις και υποστηρίζοντας ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν. «Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε.

Οι διευκρινίσεις αυτές ωστόσο δεν φαίνεται να αρκούν για να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα για τον Γ.Ντάισελμπλουμ η παραμονή του οποίου στο τιμόνι του Eurogroup είχε ήδη αρχίσει να κινδυνεύει μετά τη συντριβή του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές.

Η απάντηση του Μ. Σχοινά κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν ότι «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει. Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης».

Επικριτικά σχόλια έκανε για τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ και η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Στηρίζει ο Σόιμπλε

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά την εργασία του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης για τα σχόλια που έκανε για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Ντάισελμπλουμ υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ ξόδευαν τα χρήματά τους σε «αλκοόλ και γυναίκες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ντάισελμπλουμ είναι αποδεκτός ως πρόεδρος του Eurogroup, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου: «Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά παρά πολύ την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup».

«Αναμένουμε, όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ότι θα έχουμε έναν πρόεδρο του Eurogroup σε πλήρη λειτουργία» είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν δίνω βαθμούς για το στυλ στις συνεντεύξεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024