Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάτμος «Η Πόλη της Σιωπής»: μια ταινία της Άντζελας Ισμαήλου

Πάτμος «Η Πόλη της Σιωπής»: μια ταινία της Άντζελας Ισμαήλου

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου Η «Πόλη της Σιωπής», η νέα ταινία της Άντζελας Ισμαήλου αφηγείται, μέσα από το μάτια μιας γυναίκας, τη διαδρομή ενός εσωτερικού ταξιδιού αναζήτησης τριών ανθρώπων, μέσω της δύναμης της πίστης, της αγάπης, της αφοσίωσης και του έρωτα. Ο τόπος όπου διαδραματίζεται η ταινία είναι η Πάτμος. Μετά την Άνδρο, που φιλοξένησε εξαιρετικά […]

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου

Η «Πόλη της Σιωπής», η νέα ταινία της Άντζελας Ισμαήλου αφηγείται, μέσα από το μάτια μιας γυναίκας, τη διαδρομή ενός εσωτερικού ταξιδιού αναζήτησης τριών ανθρώπων, μέσω της δύναμης της πίστης, της αγάπης, της αφοσίωσης και του έρωτα.

Ο τόπος όπου διαδραματίζεται η ταινία είναι η Πάτμος. Μετά την Άνδρο, που φιλοξένησε εξαιρετικά τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, είναι η σειρά του νησιού της Αποκάλυψης να αποτελέσει το φυσικό σκηνικό μιας νέας ταινίας.

«Η ταινία μου, είναι μια σύγχρονη ιστορία αγάπης πίστης και προσωπικής ανάτασης» λέει η Άντζελα Ισμαήλου και προσθέτει: «Ως Ελληνίδα, ως σκηνοθέτης, ως συγγραφέας αυτής της ιστορίας, δεν θα μπορούσα να έχω επιλέξει άλλη πηγή έμπνευσης και δράσης από τον ίδιο τον τόπο που με καθόρισε. Με την ταινία αυτή αποτίνω τον δικό μου φόρο τιμής στην Ελλάδα».

Διαβάστε συνέντευξη της Άντζελας Ισμαήλου στο in.gr

Η Δάφνη, η ελληνικής καταγωγής ηρωίδα, επιστρέφει στον τόπο των παιδικών της χρόνων για να γιατρευτεί από ένα τραγικό γεγονός και να ανασυγκροτηθεί. Είναι μια μυστηριώδης γυναίκα, η οποία έχει επιλέξει να ζει απομονωμένη, ως προσωπική κάθαρση και αυτοτιμωρία, στο ιερό νησί της Πάτμου. Ο Θέοντρικ, προτεστάντης ιερέας, αναζητά στο νησί σπάνια χειρόγραφα της Μονής της Αποκάλυψης. Συναντά τη Δάφνη και απρόσμενα, βρίσκει τον έρωτα και ανακαλύπτει την αγάπη δίχως όρια.
Ο Εστεμπάν, καταφθάνει στο νησί από την Ισπανία και ανακαλύπτει ότι η μητέρα του, την οποία θεωρούσε νεκρή, έχει βρει καταφύγιο στο Θείο.
Συγκλονισμένος από το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη ο Ρίτσαρντ και η Τζόζεφιν, ζευγάρι ηλικιωμένων Άγγλων, ζουν στην Πάτμο επί 30 χρόνια γράφοντας και ερευνώντας.
Η μοίρα φέρνει όλους τους ήρωες στο νησί, έναν χειμώνα, για να συγκρουστούν με τα όρια και το παρελθόν τους.

Εκτός από την ίδια τη σκηνοθέτιδα που πρωταγωνιστεί στην ταινία θα δούμε τους Μπέρναρντ Χιλ («Τιτανικός», «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»), Σάρα Μάιλς, (υποψήφια για Όσκαρ με την ταινία «Η Κόρη του Ράιαν»), τον Καναδό Σον Μπενσόν (είναι ο πρωταγωνιστής της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «General Hospital»), τον Έριχ Γουάιλντμπρετ από τη Βενεζουέλα («Zero Hour», «Samuel»), τον Γιάννη Βόγλη στον τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο, τη Ρούλα Πατεράκη, το Δημήτρη Λιγνάδη ως βιβλιοθηκάριο της μονής, και τη Δέσποινα Παπάζογλου, ενώ τη μουσική έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ Γιαν Κασμάρεκ.

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτιδα
Η Άντζελα Ισμαήλου είναι ελληνίδα σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος. Έκανε την παραγωγή και την αφήγηση του ντοκιμαντέρ «Great Directors», το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2009, όπου και προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Οι πρωταγωνιστές

  • Ο Μπέρναρντ Χιλ υποδύεται στην «Πόλη της σιωπής» έναν αγρότη – ποιητή που απέχει υπερβολικά από τον «Βασιλιά Θέοντιν» που υποδύθηκε στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Ο ίδιος ανέφερε ότι «μία ταινία σαν την “Πόλη της σιωπής” «προάγει τον διάλογο και τις ανθρώπινες σχέσεις. Και ιδίως για εμένα τον άθεο, η συζήτηση που γίνεται μέσα στην ταινία γύρω από το θρησκευτικό δίλημμα ήταν πρόκληση. Κατά τα άλλα η διαδικασία μίας μικρού προϋπολογισμού ταινίας σε σχέση με μία υπερπαραγωγή δεν διαφέρει και τόσο. Δεν έχει εφέ, αλλά πάλι είναι κινηματογράφος. Κάμερα, φώτα, ηθοποιοί, σκηνοθέτης».
  • Η Σάρα Μάιλς, αγγλίδα, γεννημένη στο Essex, προτάθηκε για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου το 1971, για την ταινία του Ντέϊβιντ Λιν, «Η Κόρη του Ράϊαν». Είναι επίσης γνωστή από τη συμμετοχή της στην ταινία του Μικελάντζελο Αντονιόνι, Blow-up (1966). Η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας της ήταν όταν ο σύζυγος της και δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ, σεναριογράφος Ρόμπερτ Μπολτ, προσάρμοσε πάνω της τον κύριο ρόλο στην ταινία «Madame Bovary», σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πάσχα στην Ιρλανδία.

Ερωτηθείσα για την πολύχρονη απουσία της από τον κινηματογράφο, η Σάρα Μάιλς απάντησε:

«Δεν ήταν κάτι που είχα σχεδιάσει. Είχα χωρίσει από τον σύζυγό μου (τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο Ρόμπερτ Μπολτ) όταν ο Ρόμπερτ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκείνη την εποχή και ενώ γύριζα μία ταινία με τον Κρις Κριστόφερσον, ένιωσα την ανάγκη να εγκαταλείψω όλα όσα θεωρούσα σημαντικά, χρήμα, δόξα, καριέρα, και να αφοσιωθώ στην υπηρεσία του άλλου, να στηρίξω τον πρώην σύζυγό μου. Ενώ είμαι άθεη και χωρίς να παριστάνω την αγία, θεωρώ ότι μου ήρθε κάτι σαν επιφοίτηση. Όπως ο Άγιος Ιωάννης είχε επιφοίτηση στην Πάτμο. Απλώς, άλλαξα τον τρόπο σκέψης μου. Ακολούθησα, λοιπόν, τον ήσυχο δρόμο, παρά τον δρόμο της φιλοδοξίας».

Η παραγωγή είναι της Anisma Films.
Η ταινία έρχεται στις αίθουσες στις 6 Απριλίου από τη StraDa Films.

Συμμετοχές της ταινίας «Η Πόλη της Σιωπής»

  • Ελληνική Πρεμιέρα, στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (Τμήμα: Πρεμιέρες Ελληνικών Ταινιών)
  • Συμμετοχή στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου: Μια Δεύτερη Ματιά)
  • Επίσημη Συμμετοχή, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Santa Fe 2016
  • Edmund Lottimer (ηθοποιός / σκηνοθέτης) juror/Santa Fe Film Festival 2016.
  • Επίσημη Συμμετοχή, Transatlantyk Festival 2016
  • Richard Gladstein (παραγωγός) juror/ Transatlantyk Festival 2016

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024