Η επιμελής εξέταση των ματιών εντοπίζει εγκαίρως το γλαύκωμα
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου), τονίζει την μεγάλη σημασία επιμελούς εξέτασης των ματιών με σκοπό να γίνουν εγκαίρως αντιληπτές οι βλάβες από το γλαύκωμα, επισημαίνοντας ότι το χρόνιο γλαύκωμα είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης μετά τον καταρράκτη και η πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου), τονίζει την μεγάλη σημασία επιμελούς εξέτασης των ματιών με σκοπό να γίνουν εγκαίρως αντιληπτές οι βλάβες από το γλαύκωμα, επισημαίνοντας ότι το χρόνιο γλαύκωμα είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης μετά τον καταρράκτη και η πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο.
Το γλαύκωμα αφορά μία ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Συνήθως οφείλεται στη σταδιακή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία όμως δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Έτσι, συνήθως απαιτούνται 3-4 χρόνια χωρίς θεραπεία για να αρχίσουν οι αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο που τελικά θα μειώσουν την όραση. Οι βλάβες στην όραση αρχικά εκδηλώνονται με περιορισμό του οπτικού πεδίου περιφερειακά και μόνο όταν εξελιχθεί το γλαύκωμα θα επηρεαστεί η όραση και κεντρικά. Μέχρι, όμως, να αντιληφθεί ο ασθενής ότι έχει πρόβλημα, θα έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της όρασής του και αυτό θα είναι μη αναστρέψιμο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι 76 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πάσχουν από γλαύκωμα έως το 2020. Στη χώρα μας οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 300.000, αλλά το 35-40% από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος και της Παγκόσμιας Εταιρείας Γλαυκώματος.
Παρότι ο περισσότερος κόσμος θεωρεί το γλαύκωμα νόσο των ηλικιωμένων, στη Δύση αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών.
Ποιοι είναι όμως οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εκδήλωσή του;
Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να το εμφανίσει, περισσότερο κινδυνεύουν:
- τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό του πιο συχνού τύπου γλαυκώματος (το λεγόμενο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας),
- όσοι έχουν περάσει τα 60 τους χρόνια χωρίς να το εκδηλώσουν νωρίτερα,
- αλλά και οι πάσχοντες από διαβήτη,
- όσοι κάνουν μακροχρόνια χρήση στεροειδών (κορτιζόνης) και
- όσοι έχουν υψηλή μυωπία (πάνω από 6 βαθμούς) ή ιστορικό τραυματισμού στο μάτι.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το οικογενειακό ιστορικό 15πλασιάζει τον κίνδυνο, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών η πιθανότητα να εμφανιστεί γλαύκωμα είναι τριπλάσια απ’ ό,τι στους νεότερους ανθρώπους.
health.in.gr
- Πώς έγιναν δισεκατομμυριούχοι οι 40άρηδες της Κίνας;
- Λέρος: Νεκρός 80χρονος σε τροχαίο – Σοβαρά τραυματισμένη η σύζυγός του
- Ο Ρόδρι πήρε από τον Ινφαντίνο τα πρώτα δαχτυλίδια για την κατάκτηση του Μουντιάλ (pics)
- Πάνω από 400 ουκρανικά drones εξαπολύθηκαν εναντίον της Μόσχας κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Πώς η ζέστη επηρεάζει τη γάτα σας και οι τρόποι για να την προστατεύσετε
- Τραγωδία στην Ισπανία μετά το Μουντιάλ: 13χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών!
- Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]
- Δημοσθένης: Παράφορο πάθος και γνήσια τραγικότητα (Μέρος Α’)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)















![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442