Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επανεξελέγη ο Τουσκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Επανεξελέγη ο Τουσκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Ντόναλντ Τουσκ επανεξελέγη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε η κυβέρνηση της πατρίδας του, της Πολωνίας. Υπέρ της επανεκλογής του τάχθηκαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην της Βαρσοβίας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών -που συνεχίζεται την Παρασκευή σε επίπεδο «27» με το μέλλον της ΕΕ επί τάπητος.

Ο Ντόναλντ Τουσκ επανεξελέγη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε η κυβέρνηση της πατρίδας του, της Πολωνίας.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ ανακοίνωσε ότι υπέρ της επανεκλογής του Τουσκ τάχθηκαν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ευγνωμοσύνη του για την επανεκλογή του από τους Ευρωπαίους ηγέτες εξέφρασε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και τη θετική αξιολόγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, για να κάνω καλύτερη την ΕΕ» αναφέρει στην ανάρτησή του.

Θα παραμείνει στο αξίωμα έως τις 30 Νοεμβρίου του 2019 και πρόκειται να διαδραματίσει μείζονα ρόλο στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit.

Ο φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε στα τέλη του 2014 το τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαθέτει μεγάλη υποστήριξη, αλλά -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά- αμφισβητήθηκε από την ίδια τη χώρα του, η οποία πρότεινε άλλον υποψήφιο, τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι.

Η πολωνική κυβέρνηση υπό την Μπεάτα Σίντλο επέμεινε πως ο Τουσκ, προερχόμενος από αντίπαλο κόμμα, παραβίασε την εντολή του αναμειγνυόμενος στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Πολωνίας.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή το πρωί και αφού θα έχει αποχωρήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι οι υπόλοιποι «27» θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της Συνόδου της Ρώμης για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ.

Αναφορικά με το Brexit δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συζήτηση, καθώς οι «27» βρίσκονται εν αναμονή της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες συζητήσεις στο περιθώριο των επίσημων συνεδριάσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024