Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο χυμός μύρτιλου βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Ο χυμός μύρτιλου βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Ο συμπυκνωμένος χυμός μύρτιλου φαίνεται να βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία στα ηλικιωμένα άτομα, όπως διαπίστωσαν βρετανοί επιστήμονες.

Ο συμπυκνωμένος χυμός μύρτιλου φαίνεται να βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία στα ηλικιωμένα άτομα, όπως διαπίστωσαν βρετανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα μικρής μελέτης που έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Είκοσι έξι υγιείς ενήλικες, 65-77 ετών, κλήθηκαν να καταναλώσουν 30 ml συμπυκνωμένο χυμό από μύρτιλο καθημερινά για 12 εβδομάδες. Οι 12 έπιναν τον συμπυκνωμένο χυμό και οι 14 εικονικό πόσιμο διάλυμα.

Από το δείγμα εξαιρέθηκαν άτομα που δήλωσαν ότι έτρωγαν πάνω από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και όλοι πήραν εντολή να κάνουν τη συνήθη διατροφή τους.

Πριν και μετά το τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά γνωστικών τεστ, αξιολογήθηκε με αξονική τομογραφία η λειτουργία του εγκεφάλου τους και μετρήθηκε η αιματική ροή στον εγκέφαλο σε φάση ανάπαυσης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που ήπιαν χυμό μύρτιλου είχαν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, αιματική ροή στον εγκέφαλο και ενεργοποίηση του εγκεφάλου κατά τη διενέργεια γνωστικών τεστ. Επίσης, προέκυψαν στοιχεία ότι βελτιώθηκε και η λειτουργική μνήμη τους.

Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή τα οποία με τη σειρά τους έχουν αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες και σ’ αυτά αποδίδουν οι ερευνητές τις θετικές επιδράσεις που παρατήρησαν σε σχέση με τη εγκεφαλική λειτουργικότητα.

Όπως εξηγεί η Δρ Τζοαννα Μποτελ, επικεφαλής Επιστημών Άθλησης και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, «η γνωστική μας λειτουργία τείνει να φθίνει καθώς μεγαλώνουμε. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η γνωστική λειτουργία είναι καλύτερη στα υγιή ηλικιωμένα άτομα όταν κάνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές. Εμείς αποδείξαμε στη μελέτη μας ότι η κατανάλωση 30 ml χυμού μύρτιλου ημερησίως για 12 εβδομάδες βελτιώνει πράγματι την εγκεφαλική λειτουργία».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024