Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκαίνια του Μουσείου της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα από τον Αρχιεπίσκοπο

Εγκαίνια του Μουσείου της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα από τον Αρχιεπίσκοπο

Τις πύλες του στο κοινό άνοιξε την Κυριακή το Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (οικία Μπενιζέλου-Παλαιολόγων), ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτήρια του Κλεινού Άστεως των Αθηνών, με την τέλεση του αγιασμού των εγκαινίων από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου και πολιτικών.

Τις πύλες του στο κοινό άνοιξε την Κυριακή το Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (οικία Μπενιζέλου-Παλαιολόγων), ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτήρια του Κλεινού Άστεως των Αθηνών, ανήμερα της εορτής της Αγίας, με την τέλεση του αγιασμού των εγκαινίων από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου και πολιτικών.

Πρόκειται για το αρχοντικό της βυζαντινής οικογένειας των Μπενιζέλων-Παλαιολόγων, ένα κτήριο με συνεχή ζωή από τον 16ο αιώνα, το οποίο και θα λειτουργεί με ευθύνη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μέσα στο κτήριο φυλασσόταν το ιερό σκήνωμα της Αγίας μέχρι να παραδοθεί στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το όλο κτηριακό συγκρότημα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μουσείο, αφού σε αυτό αποτυπώνονται σημαντικές περίοδοι της ιστορικής διαδρομής της ίδιας της πόλεως των Αθηνών.

Στα έγκατά του -σε βάθος περίπου 4,5 μέτρων- βρίσκονται τα υπολείμματα του ρωμαϊκού τείχους. Στο ισόγειο μπορεί κανείς να βρει ίχνη από παλαιότερα κτίσματα του 16ου αιώνα -εποχή κατά την οποία έζησε εκεί η Αγία Φιλοθέη-, ενώ στον επάνω όροφο, που προστέθηκε πολύ αργότερα, συναντάμε την αρχιτεκτονική ενός τυπικού αθηναϊκού αρχοντικού της περιόδου της πρώιμης και μέσης οθωμανοκρατίας.

Το κτήριο μετά την αποκατάστασή του διατηρεί τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τα αρχοντικά της εποχής, όπως λ.χ. την κομψή μαρμάρινη τοξωτή στοά στο ισόγειο, το ανοικτό ευρύχωρο ξύλινο χαγιάτι σε σχήμα Τ στον όροφο, τον κλειστό εξώστη στη νότια πλευρά του που βλέπει προς την Ακρόπολη, τα δώματα με τα τζάκια, τους περιμετρικούς σοφάδες και τους περίτεχνους φεγγίτες.

Στον εν λόγω χώρο λειτουργεί και ψηφιακό μουσείο.

Στην ομιλία του ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε: «πολιτιστικό πνεύμονα για την πρωτεύουσα το αρχοντικό των Μπενιζέλων» επισημαίνοντας ότι «αυτά τα ερείπια, αυτός ο χώρος που αναγεννιέται θα είναι ένα σχολείο μιας καινούργιας μορφής, στην τέχνη και στην καθημερινή ζωή».

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Ζουράρις, η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, ο εκπρόσωπος της Φώφης Γεννηματά γραμματέας του τομέα Παιδείας, Άγγελος Τόλκας, ο Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές, εκπρόσωποι υπουργείων, της περιφέρειας Αττικής, δήμων, καθώς και αρχηγοί, υπαρχηγοί και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας και βοηθοί επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης και ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024