Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Reuters:

Reuters: «Ατύχημα» φοβούνται οι επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα

Η βασική ανησυχία των επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα είναι πως αν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση δεν θα λάβει την δόση των δανείων που χρειάζεται για να αποπληρώσει ομόλογα δισεκατομμυρίων που διακρατεί η ΕΚΤ, καθώς και 2 δισ. σε ιδιώτες, κρούοντας καμπανάκι για «χρεοκοπία από ατύχημα» αναφέρει το Reuters.

Επενδυτές ομολόγων που έχουν έκθεση στην Ελλάδα φαίνεται να μην εμπιστεύονται πλέον τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που πριν από πέντε χρόνια δεσμεύθηκαν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν θα επαναληφθεί, αναφέρει άρθρο του Reuters.

Η υπόσχεση αυτή, προστίθεται, επέτρεψε στην Ελλάδα να επιτύχει μία από τις πιο γρήγορες επανόδους χρεοκοπημένης χώρας στις αγορές χρέους. Άντλησε κεφάλαια από τους ιδιώτες, μέσω δύο εκδόσεων το 2014, δύο μόλις χρόνια μετά την απομείωση του ελληνικού χρέους που διακρατούσαν ιδιώτες, το λεγόμενο PSI.

Η λογική για αυτούς που αγόρασαν τα ομόλογα ήταν απλή: οι δημόσιοι πιστωτές, που έχουν δανείσει στην Αθήνα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά γλίτωσαν την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, θα πρέπει να δεχθούν το επόμενο χτύπημα.

Ωστόσο, λίγους μόλις μήνες πριν τη λήξη της πρώτης δόσης του νέου δανείου, στις 17 Ιουλίου, η διαμάχη Ελλάδας-ΕΕ-ΔΝΤ έχει πυροδοτήσει μια πτώση στις τιμές που δείχνει πως αυτή η λογική ίσως ήταν λανθασμένη.

Η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι πως αν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση δεν θα λάβει την δόση των δανείων που χρειάζεται για να αποπληρώσει ομόλογα δισεκατομμυρίων που διακρατεί η ΕΚΤ, καθώς και 2 δισ. σε ιδιώτες.

Ο Lutz Roehmeyer, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην LBB-INVEST στη Γερμανία, η οποία έχει τοποθετήσει περίπου 3 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο ομόλογο, είπε στο Reuters, ότι υπάρχει «κάποια αμφιβολία» για το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της και ότι θα μπορούσε να συμβεί «κάποιο ατύχημα». Σε γενικές γραμμές πάντως, περιμένει η χώρα να τα αποπληρώσει κανονικά.

«Αν υπάρξει χρεοκοπία από ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα έχει ζημίες και κατά την άποψή μου, θα ήθελαν να αποφύγουν τις ζημίες σε επίπεδο EKT», δήλωσε ο ίδιος.

«Είναι πρόβλημα να υπάρχει ένας κακός τίτλος για την εκ νέου χορήγηση χρήματος στην Ελλάδα, αλλά είναι ακόμα χειρότερο αν επικοινωνηθεί ότι τώρα έχει υποστεί απώλειες και η ΕΚΤ».

Επενδυτές στο συγκεκριμένο ομόλογο είναι επίσης οι Carmignac Gestion, Loomis, Sayles & Company, Putnam Investment Management και PIMCO, σύμφωνα με τα στοιχεία του eMAXX.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε ρήξη με τους δανειστές, ενώ το 2015 η χώρα κινδύνεψε να αποχωρήσει από το ευρώ μέχρι τελικά να συμφωνήσει σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, σχολιάζει το Reuters.

Όμως, η αποτυχία της να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας και η απροθυμία των δανειστών να υποχωρήσουν, φοβούμενοι την λαϊκή αντίδραση εν όψει προεκλογικής περιόδου σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, έχει θέσει τους διαχειριστές κεφαλαίων σε επιφυλακή.

Η τιμή του ομολόγου μειώθηκε στα 95 σεντς χθες Τρίτη, κάτι ασυνήθιστο για ομόλογο που πλησιάζει στη λήξη του, που θα έπρεπε να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το 100. Οι traders επισημαίνουν πως αυτό αντιπροσωπεύει μια πιθανότητα γύρω στο 6% για κήρυξη χρεοστασίου επί του ομολόγου αυτού.

Το κόστος ασφάλισης κατά μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει επίσης αυξηθεί. Τα συμβόλαια αυτά υποδηλώνουν πιθανότητα σχεδόν 50% για χρεοκοπία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Οι φόβοι για χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσαν να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες, συμπληρώνει το Reuters.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως το θέμα της Ελλάδας πρέπει να επιλυθεί μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσει ο εκλογικός κύκλος (αρχής γενομένης από τις ολλανδικές εκλογές τον Μάρτιο), που θα καταστήσει πολιτικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.

Εκπνέει η προθεσμία

Το τελευταίο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου για το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε χωρίς να προσδιοριστεί ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Ελλάδα για το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, με την Αθήνα να διαμηνύει πως κάποιες από τις απαιτήσεις είναι «παράλογες».

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όταν αρχίσει ο εκλογικός κύκλος στην ΕΕ θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Societe Generale, Yvan Mamalet, συμπληρώνοντας πως οι αρχές Μαρτίου φαίνεται να είναι «η αργότερη πιθανή ημερομηνία για μια συμφωνία».

Αν δεν συμβεί αυτό, τότε «η αποπληρωμή του χρέους του Ιουλίου θα αποδειχθεί δύσκολη» τονίζει.

Τις ανησυχίες για το ρίσκο μη αποπληρωμής ενισχύει η αβεβαιότητα για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ταμείου να αντιτίθενται στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα από το Eurogroup και να ζητούν ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, η Γερμανία, η μεγαλύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης και ο βασικός δανειστής της Ελλάδας, επισήμανε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική εφημερίδα Bild έγραφε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ζητήσει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ.

Αν και αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο, ωστόσο αναλυτές της UBS σημειώνουν πως ακόμα και ο χρόνος που θα χρειαζόταν ώστε οι Ευρωπαίοι βουλευτές να εγκρίνουν μια νέα συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ, θα αύξανε τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

«Αν το ΔΝΤ δεν ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα απαιτηθεί νέα έγκριση από την Bundestag (και άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια) καθώς η έγκριση του 2015 είχε ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα», ανέφερε η UBS σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

«Ωστόσο, αν ο Σόιμπλε αναγκαστεί να επιστρέψει στην Bundestag για ψήφο επί του ελληνικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα εν όψει της αποπληρωμής του ομολόγου της Ελλάδας που λήγει τον Ιούλιο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024