Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ορμονοθεραπεία βελτιώνει την επιβίωση ανδρών με καρκίνο προστάτη

Η ορμονοθεραπεία βελτιώνει την επιβίωση ανδρών με καρκίνο προστάτη

Οι άνδρες με υποτροπιάζοντα καρκίνο του προστάτη αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης αν κάνουν, εκτός από ακτινοθεραπεία, και ορμονοθεραπεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Οι άνδρες με υποτροπιάζοντα καρκίνο του προστάτη αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης αν κάνουν, εκτός από ακτινοθεραπεία, και ορμονοθεραπεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Η κλινική έρευνα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Ιατρικού Κέντρου «Κέδροι του Σινά», η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (NCI), έγινε σε δείγμα 761 ανδρών που είχαν εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη και παρακολουθούνταν σε 17 νοσοκομειακά κέντρα στις ΗΠΑ και στον Καναδά για περίοδο 12 ετών.

Μεταξύ των ανδρών που έκαναν ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας από τον καρκίνο ανερχόταν σε 5,4%, έναντι ποσοστού 13,4% που ήταν μεταξύ αυτών που έκαναν μόνον ακτινοθεραπεία.

Η συχνότητα των μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη έφτανε επίσης, στο 14,5% σε αυτούς που είχαν κάνει ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία σε σύγκριση με ποσοστό 23% σε αυτούς που είχαν υποβληθεί μόνον σε ακτινοθεραπεία.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη μορφή καρκίνου που πλήττει συχνότερα τους άνδρες στις ΗΠΑ. Περίπου 161.300 νέα κρούσματα διαγιγνώσκονται ετησίως και ο καρκίνος αυτός αναμένεται ότι θα αποτελέσει την αιτία θανάτου 27.000 ανθρώπων το 2017. Έπειτα από προστατεκτομή, ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% των ανδρών εμφανίζει εκ νέου τη νόσο υπό τη μορφή μεταστάσεων, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία (ACS).

«Η κλινική έρευνα δείχνει ότι οι ορμονικές θεραπείες θα πρέπει να συμπληρώνουν τη θεραπεία των ανδρών που προσβάλλονται από καρκίνο του προστάτη και χρειάζονται ακτινοθεραπεία έπειτα από προστατεκτομή. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ορμονοθεραπεία (που γίνεται μαζί με την ακτινοθεραπεία) μπορεί να προσθέσει χρόνια ζωής στους ασθενείς», εξηγεί ο Δρ Χάουαρντ Σάντλερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Επόμενες έρευνες θα έχουν ως στόχο να καθοριστεί αν όλοι οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του προστάτη ωφελούνται από την ορμονοθεραπεία, όπως επίσης και ποια είναι η βέλτιστη διάρκεια της. Επίσης θα επικεντρωθούν στον ρόλο ισχυρών ορμονοθεραπειών, οι οποίες συνοδεύονται από παρενέργειες, όπως μείωση της λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία, πρόσληψη βάρους και απώλεια μυϊκής μάζας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024