Με την συνέχιση της εποικιστικής της δραστηριότητας, η ισραηλινή κυβέρνηση θέτει σε «άμεσο» κίνδυνο την προοπτική ειρηνικής επίλυσης της ισραηλοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, καθιστώντας ενδεχομένως «αδύνατη» την λύση των δύο κρατών προειδοποιεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι προέβη σε αυτή την δήλωση αντιδρώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 νέων οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη, την τέταρτη ανάλογη ανακοίνωση σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η ανακοίνωση «σηματοδοτεί μια πολύ ανησυχητική τάση, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την προοπτική της βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που είναι ολοένα πιο δύσκολη και ενδεχομένως να καταστεί αδύνατη», τόνισε η Μογκερίνι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντιώνεται σφόδρα σε αυτή την πολιτική και εκφράζει εντόνως τη λύπη της ότι το Ισραήλ συνεχίζει να την ακολουθεί, παρά τις διαφωνίες και τις ανησυχίες που αδιάκοπα εκφράζονται από μέλη της διεθνούς κοινότητας σε όλα τα επίπεδα» προσέθεσε.

Έπειτα από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει την κατασκευή τουλάχιστον 6.000 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η διεθνής κοινότητα και οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους στις επανειλημμένες ανακοινώσεις.

Στις 24 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) χαρακτήρισε «λυπηρό» γεγονός την ανακοίνωση της Ιερουσαλήμ για την ανέγερση 2.500 νέων οικιστικών μονάδων για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σημειώνοντας ότι «υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους»

«Μία λύση δύο κρατών ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης είναι ο μόνος τρόπος να εκπληρωθούν πλήρως οι θεμιτές προσδοκίες και των δύο πλευρών και να επιτευχθεί η εγκαθίδρυση μόνιμης ειρήνης» επισήμανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο