Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Αναβολή των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ανακοινώνει η Μόσχα

Συρία: Αναβολή των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ανακοινώνει η Μόσχα

Αναβλήθηκαν για τα τέλη Φεβρουαρίου οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που προβλεπόταν να αρχίσουν στις 8 του ίδιου μήνα στη Γενεύη, δήλωσε την Παρασκευή ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ωστόσο δεν επιβεβαιώνει την αναβολή και σημειώνει ότι ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει σχετικά με αυτό.

Αναβλήθηκαν για τα τέλη Φεβρουαρίου οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που προβλεπόταν να αρχίσουν στις 8 του ίδιου μήνα στη Γενεύη, δήλωσε την Παρασκευή ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ωστόσο δεν επιβεβαιώνει την αναβολή των διαπραγματεύσεων και σημειώνει ότι ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει σχετικά με αυτό.

«Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι οι συνομιλίες του Φεβρουαρίου αναβλήθηκαν», δήλωσε η Γιάρα Σαρίφ, η εκπρόσωπος του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.

«Ο ειδικός απεσταλμένος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, θα συζητήσει για το θέμα αυτό με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες», πρόσθεσε η Σαρίφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη. «Θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα όταν ο ειδικός απεσταλμένος επιστρέψει», υπογράμμισε.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο ρώσος υπουργός κατά την έναρξη συνάντησής του στη Μόσχα με σύρους αντιπολιτευόμενους, η οποία αποσκοπεί σε έναν απολογισμό των διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Αστάνα, που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη και έφεραν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία εκπροσώπους των συριακών Αρχών και μαχητές των ανταρτών.

Στη συνάντηση αυτή στη Μόσχα με τον Λαβρόφ αρνήθηκαν να μετάσχουν κάποιοι αξιωματούχοι της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στην εξορία, ενώ ένας εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) που είχε επίσης προσκληθεί δήλωσε ότι θα μετάσχει.

Στη Μόσχα είχαν προσκληθεί συνολικά 25 σύροι αντιπολιτευόμενοι, αλλά σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί μόνον οκτώ πήγαν την Παρασκευή το πρωί.

Στη συνάντηση με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών δεν είχαν εξάλλου προσκληθεί εκπρόσωποι των ανταρτών που μετείχαν στις συνομιλίες στην Αστάνα τη Δευτέρα και την Τρίτη.

«Βάσει της εμπειρίας μας για περισσότερα από πέντε χρόνια, είμαστε βέβαιοι ότι αν δεν θέσουμε στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αρχίσουμε μια συγκεκριμένη δουλειά», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Οι Ρώσοι δήλωσαν ότι έδωσαν στην Αστάνα στους αντάρτες ένα σχέδιο Συντάγματος το οποίο έχει συνταχθεί με δική τους μέριμνα. Ωστόσο πηγή από την αντιπροσωπεία των ανταρτών που μετείχε στις συνομιλίες στην Αστάνα δήλωσε την Τρίτη στο AFP ότι το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε και ότι οι αντάρτες δεν ήθελαν να το συζητήσουν.

«Κρίνουμε ότι όλοι οι Σύροι, ενόψει της προετοιμασίας της συνόδου της Γενεύης, θα πρέπει να εξοικειωθούν με το σχέδιο αυτό», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία ελπίζει πως η συνεργασία της με την Τουρκία και το Ιράν για τη Συρία θα είναι μακροπρόθεσμη.
Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν υποστήριξαν μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Συρία αυτήν την εβδομάδα και συμφώνησαν να επιτηρούν την τήρησή της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024