Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λονδίνο: Τις επόμενες ημέρες νομοθεσία για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50

Λονδίνο: Τις επόμενες ημέρες νομοθεσία για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί από την κυβέρνηση «σαφής» νομοθεσία, η οποία θα ζητά από το Κοινοβούλιο την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με την οποία ξεκινά και επισήμως η διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί από την κυβέρνηση «σαφής» νομοθεσία, η οποία θα ζητά από το Κοινοβούλιο την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με την οποία ξεκινά και επισήμως η διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι δηλώσεις του Ντέιβιντ Ντέιβις, του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, ήρθαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία είναι απαραίτητη η έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε νομοθεσία που θα δίνει στην κυβέρνηση τη νομική ισχύ για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50» σημείωσε ο Ντέιβις μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

«Θα είναι το πιο σαφές νομοσχέδιο που θα ενεργοποιεί την απόφαση του λαού και θα σέβεται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου» τόνισε ο υπουργός.

Μόλις ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν μπορεί να ανακληθεί, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Προφανώς δεν θα συμφωνούμε πάντοτε με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, όμως η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία είναι απολύτως θεμελιώδες κομμάτι μιας επιτυχημένης δημοκρατίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας.

Όταν ρωτήθηκε αν η άποψη της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι πως το Άρθρο 50 είναι αμετάκλητο, απάντησε: «Ναι», σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στις συζητήσεις που έχουν γίνει σχετικά με το αν η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για την αποχώρησή από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Σχοινάς: Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση να βγάλει συμπεράσματα

Την άποψη ότι «εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση να βγάλει τα συμπεράσματά της», εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, ούτε εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι πριν η κυβέρνηση ενεργοποιήσει επίσημα το άρθρο 50 της Συνθήκης, το οποίο καθορίζει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

Απαντώντας με σκωπτικό τρόπο σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως πρώτα θα συμφωνηθούν οι όροι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών.

«Όταν κάποιος επιθυμεί μετά το διαζύγιο να έχει μία φιλική σχέση με την άλλη πλευρά, πρέπει πρώτα να συμφωνήσει στους όρους ενός συντεταγμένου χωρισμού. Συντεταγμένος χωρισμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και σε αυτήν τη βάση θα χτίσουν τη νέα σχέση», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε πως στις Συνθήκες δεν υπάρχει τίποτα που να απαγορεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συζητάει τις εμπορικές σχέσεις του με τρίτη χώρα, ενόσω είναι μέλος της Ένωσης, διευκρινίζοντας, όμως, ότι δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

«Η συζήτηση αφορά το τι θα ήθελες να δεις στο μενού, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται επί του ήδη αποφασισμένου μενού από το οποίο θα κληθείς να παραγγείλεις», σημείωσε, λέγοντας ότι σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί να δώσει μία περισσότερο κυριολεκτική απάντηση.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 19 Απριλίου 2024