Στα πρόθυρα εξαφάνισης 6 στα 10 πρωτεύοντα θηλαστικά
Οι πλησιέστεροι συγγενείς του ανθρώπου κινδυνεύουν: Περίπου το 60% των πρωτευόντων σε όλο τον κόσμο, συνολικά πάνω από 500 είδη πιθήκων, μαϊμούδων και λεμούριων, απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, ενώ το 75% παρουσιάζει ανησυχητική συρρίκνωση πληθυσμών.
Οι πλησιέστεροι συγγενείς του ανθρώπου κινδυνεύουν: Περίπου το 60% των πρωτευόντων σε όλο τον κόσμο, συνολικά πάνω από 500 είδη πιθήκων, μαϊμούδων και λεμούριων, απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, ενώ το 75% παρουσιάζει ανησυχητική συρρίκνωση πληθυσμών.
«Για πολλά από αυτά τα πλάσματα βρισκόμαστε πραγματικά στην ενδέκατη ώρα» δήλωσαν οι συντάκτες της σχετικής μελέτης στην επιθεώρηση Science Advances.
Σε μερικά είδη, o κινεζικός γίββωνας, ο συνολικός πληθυσμός περιορίζεται σε λιγότερα από 30 άτομα.
Διαβάστε επίσης:
Οι κυριότερες απειλές για τα πρωτεύοντα είναι η αποδάσωση, το κυνήγι, το παράνομο εμπόριο και η κατασκευή υποδομών όπως δρόμοι και ορυχεία. Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν την κατάσταση.
«Δυστυχώς σε 25 χρόνια πολλά είδη πρωτευόντων θα έχουν εξαφανισθεί, εκτός και αν η προστασία τους καταστεί παγκόσμια προτεραιότητα» δήλωσε ο καθηγητής Πολ Γκάρμπερ του Πανεπιστημίου του Ίλινοϊ, επικεφαλής της μελέτης.
Τέσσερις μόνο χώρες (Βραζιλία, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Δημοκρατία του Κονγκό) φιλοξενούν τα δύο τρίτα όλων των ειδών πρωτευόντων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Κίνημα της κατσαρίδας»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Δελχί μετά τα επεισόδια που άφησαν 180 τραυματίες
- Ο Έλι Οκόμπο μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε πέρσι στη Μονακό
- Λούβρο: Επαναλειτουργεί η αίθουσα που έγινε στόχος ληστείας 88 εκατ. ευρώ – Φιλοξενεί έκθεση χωρίς πολύτιμα αντικείμενα
- Η Noga Erez φτιάχνει το μέλλον της μουσικής
- Νέα αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή: Χτυπήθηκαν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράν – Στοχοποιήθηκαν τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
- Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες στο Βιετνάμ – Τουλάχιστον 7 νεκροί
- Ινδία: 24χρονος έπεσε από ύψος 12 μέτρων όταν έσπασε ο μηχανισμός ασφαλείας σε zipline
- Άσκηση: Τα μυστικά για σφιγμένους γοφούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442