Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Μόρια και το Καρά Τεπέ Αβραμόπουλος και Μουζάλας

Στη Μόρια και το Καρά Τεπέ Αβραμόπουλος και Μουζάλας

Tα κέντρα προσφύγων της Μόριας και του Καρά Τεπέ στη Λέσβο επισκέφθηκαν την Τετάρτη ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη.

Tα κέντρα προσφύγων της Μόριας και του Καρά Τεπέ στη Λέσβο επισκέφθηκαν την Τετάρτη ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα υποδέχονται τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στους οποίους θα παρέχουν ασφαλή διαβίωση.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι αποτελέσματα θα υπάρξουν μόνο με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και των κατοίκων των νησιών, προς τους οποίους εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις άμεσες συνέπειες της προσφυγικής κρίσης.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί χώρος για να στήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τις ειδικές σκηνές για τους πρόσφυγες ώστε να προστατευθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί μόνο μια προσωρινή λύση.

Όπως είπε, «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό σας για την αποσυμφόρηση των νησιών» και σημείωσε ότι ευάλωτες ομάδες προσφύγων θα προωθηθούν στην ενδοχώρα, ενώ εκείνοι που δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποιεί την επίσκεψη, προκειμένου να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη Λέσβο και κατ’ επέκταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τον εγκλωβισμό στα νησιά περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων.

Ο κ. Αβραμόπουλος έφτασε στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο στρατόπεδο της Μεραρχίας και συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον Ζαν Λουί ντε Μπροέρ διευθυντή της Διεύθυνσης ανθρωπιστικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ και τον Μάρτιν Βερβέι συντονιστή της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Η επίσκεψη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού έρχεται σαν συνέχεια των όσων έγιναν γνωστά σχετικά με την κατάσταση στην οποία διαβιούν ιδιαίτερα στον καταυλισμό της Μόριας οι εγκλωβισμένοι στο νησί αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά και της δημοσιοποιηθείσας «κοινής γραμμής» των δημάρχων των πέντε νησιών του Αιγαίου και την απόφασή τους να πιέσουν Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του μέτρου της αποσυμφόρησης και τη δίκαιη κατανομή των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, σε όλη τη χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

«Ούτε το βόρειο Αιγαίο μόνο του μπορεί, ούτε η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντιμετωπίσει το πρωτόγνωρο και μεγάλο αυτό ζήτημα. Χρειάζεται η συνδρομή και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας. Εμείς είμαστε εδώ σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Όμως, δεν αρκούν οι επισκέψεις και οι διαπιστώσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Χρειάζονται πράξεις και έργα και αυτά περιμένουμε» δήλωσε, αμέσως μετά την επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Καρά Τεπέ, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

«Η επίσκεψη Αβραμόπουλου στη Λέσβο δίνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όσο και στο εξωτερικό και στην ίδια την Ευρώπη. Είναι κάτι που περιμέναμε τόσο καιρό και είναι και αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχουμε με τους πέντε δημάρχους των άλλων νησιών που σηκώνουμε το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η ελάφρυνση των τοπικών κοινωνιών είναι το ζητούμενο και αυτό υπογράμμισε και ο ευρωπαίος Επίτροπος» ανέφερε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024