Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατροί και δικηγόροι οι πρώτοι στη λίστα της φοροδιαφυγής

Γιατροί και δικηγόροι οι πρώτοι στη λίστα της φοροδιαφυγής

Πρώτα οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι θα υποχρεωθούν εντός του 2017 να αποδέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για την αμοιβή τους, καθώς  συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλής φοροδιαφυγής.

Πρώτα οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι θα υποχρεωθούν εντός του 2017 να αποδέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για την αμοιβή τους, καθώς συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλής φοροδιαφυγής.
Οι κατηγορίες αυτές επαγγελματιών έχουν μπει στο στόχαστρο όχι μόνο από την ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων αλλά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ξεκινά καμπάνια για την υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων POS που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Σύμφωνα με το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών κυρίαςΚατερίνας Παπανάτσιουη υποχρεωτική εγκατάσταση POS για την καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση (ως το τέλος Ιουνίου 2017) θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι με αυξημένο βαθμό παραβατικότητας. Μεταξύ αυτών είναι τα καταστήματα εστίασης και ένας μεγάλος αριθμός από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.
Στις επόμενες δύο φάσεις (η δεύτερη ως το τέλος του 2017 και η τρίτη ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018) θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες προκειμένου ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς.

Αλλωστε, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για τη συμπλήρωση του αφορολογήτου δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία αυτή, καθώς«μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογουμένους με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο».

Για την επιτυχία του σχεδίου καταλυτικός είναι ο ρόλος των τραπεζών και των εταιρειών ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών οι οποίες έχουν προετοιμάσει τα μηχανογραφικά τους συστήματα και προωθούν προς πώληση τα αναγκαία συστήματα (POS) στους επαγγελματίες και εντείνουν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες για την προσέλκυση πελατών.
Το υπουργείο Οικονομικών πιέζει μάλιστα τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειές τους επί των συναλλαγών προκειμένου η χρήση πλαστικού χρήματος να επεκταθεί σε όλη τη χώρα και όλες τις δραστηριότητες, ακόμη και των μικρών καταστημάτων και μικροεπαγγελματιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024