Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξανθός: Θα διαψευστούν όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ

Ξανθός: Θα διαψευστούν όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ

«Όσοι επενδύουν στην 'κατάρρευση' του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης θα διαψευστούν για άλλη μια φορά» τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας δημοσίευμα του Guardian για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα. Λέει χαρακτηριστικά ότι το δημοσίευμα αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας». Ανησυχία για την κατάσταση εκφράζει ο ΙΣΑ.

«Όσοι επενδύουν στην ‘κατάρρευση’ του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης θα διαψευστούν για άλλη μια φορά» τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα.

«Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012, και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ» σημειώνει ο υπουργός Υγείας και προσθέτει:

«Δυστυχώς το δημοσίευμα αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη.

» Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν: Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, ‘γιατρεύει τις πληγές’ τής προηγούμενης εξαετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4,6-4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την ‘υγειονομική φτώχεια’, ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».

Ο κ. Ξανθός καταλήγει: «Όσοι, λοιπόν, επενδύουν στην ‘κατάρρευση’ του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν.

» Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

ΙΣΑ: Ανησυχία για την κατάσταση

Την ανησυχία του για την κατάσταση στη δημόσια υγεία εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή και το δημοσίευμα του Guardian.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρονιά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η κατάρρευσή του καταγράφεται σε δημοσιεύματα όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των ξένων Μέσων Ενημέρωσης.

» Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, στο οποίο παρουσιάζεται ‘η χαοτική κατάσταση στο ΕΣΥ που έχει αποτέλεσμα ασθενείς που θα έπρεπε να ζήσουν να πεθαίνουν’, όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

» Η τραγική αυτή κατάσταση αποτελεί απόρροια τόσο των μνημονιακών πολιτικών όσο και της αδυναμίας των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χαράξουν μια βιώσιμη πολιτική.

» Σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας διανύει τη χειρότερη περίοδό του καθώς η πολιτική ηγεσία έχει χάσει τον έλεγχο και το οδηγεί στην πλήρη κατάρρευσή του. Η αποτύπωση αυτής της κατάστασης στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας και απειλεί τον τουρισμό.

» Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για τη σημερινή κατάσταση ωστόσο θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την εξυγίανση του ΕΣΥ.

» Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν άμεσα για τη χάραξη μιας Εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024