Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Η εμμονή στους κανόνες θα διαλύσει την Ευρώπη

Τσακαλώτος: Η εμμονή στους κανόνες θα διαλύσει την Ευρώπη

Η τήρηση του αφηγήματος «οι κανόνες είναι κανόνες» θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στη διάλυση, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στο Open Democracy. Υποστηρίζει πως η απάντηση της Ευρώπης στην άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων πρέπει να είναι η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που θα βάζει ως προτεραιότητα την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Η τήρηση του αφηγήματος «οι κανόνες είναι κανόνες» θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στη διάλυση, προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και υποστηρίζει πως η απάντηση της Ευρώπης στην άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων πρέπει να είναι η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που δεν θα βάζει ως προτεραιότητα τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα αλλά την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Tο βασικό επιχείρημα συνίσταται, σημειώνει σε άρθρο του στο Open Democracy ο κ. Τσακαλώτος, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες καιη συχνή αλλαγή αυτών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΕ και του ευρώ.

Επιπλέον, βάσει του εν λόγω αφηγήματος, οι πολίτες του Βορρά αρχίζουν να κουράζονται με τη διάσωση των χωρών του Νότου, οι οποίες εμφανίζονται αδύναμες ή απρόθυμες να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Χαρακτηρίζει μάλιστα το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης «μόνιμο ζουρλομανδύα».

Ως εκ τούτου, προσθέτει, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ευρώπη μπορεί να σωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα κράτη – μέλη θα μοιάσουν στη Γερμανία. Αν δεν το κάνουν, τότε οι λαϊκιστές θα ενισχυθούν πολιτικά και θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Το συγκεκριμένο αφήγημα, σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό, εντοπίζεται κυρίως στις χώρες του Βορρά και τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις – αλλά και σε ορισμένες πτυχές της Κεντροαριστεράς, όπως ο Μπλερ, ο Σρόιντερ και ο Σημίτης.

Η ευρωζώνη όχι μόνο εγκατέλειψε την επιλογή της υποτίμησης, αλλά δεν κατάφερε να βρει κατάλληλα υποκατάστατα στην μορφή των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων ή άλλων εργαλείων, σχολιάζει και παρατηρεί πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, με τις υποδομές και το κοινωνικό κράτος να έχουν επιδεινωθεί. Αυτό που έχει ανάγκη είναι να συνεργαστεί σε μια αναπτυξιακή ατζέντα που θα βασίζεται σε μια διαφορετική οικονομική και δημοσιονομική αρχιτεκτονική, σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος.

Από την άλλη πλευρά, αντιτείνει ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχει το «διαμετρικά αντίθετο» κοινωνικό αφήγημα, το οποίο εντοπίζεται κυρίως, στις χώρες του Νότου και στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς.

Οι πολίτες όχι μόνο ένιωσαν τις συνέπειες της κρίσης, αλλά δεν έχουν εμπιστοσύνη πως θα επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κολλημένοι στο προ κρίσης παρελθόν όταν τα μεγάλα προβλήματα θεωρούνταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική απειθαρχία.

Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο είναι πως δεν έχουμε βρεθεί απλώς κολλημένοι με την πιο ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, που είναι επικεντρωμένη μόνο στο ρίσκο του πληθωρισμού, αλλά και με ένα Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δρα ως μόνιμος ζουρλομανδύας.

Κατά τον ίδιο, το κοινωνικό αφήγημα υποστηρίζει ότι χωρίς μια τέτοια ατζέντα που θα περιλαμβάνει τις ανησυχίες των πολιτών για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, καθώς απηχούν στις υλικές ανάγκες της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστέρας και της Κεντροδεξιάς.

«Αν και κατανοώ τον ρόλο της ξενοφοβίας στα συγκεκριμένα κόμματα, θεωρώ ότι το πρόβλημα της Άκρας Δεξιάς δεν μπορεί να λυθεί, χωρίς να περιοριστεί ο φόβος και η αβεβαιότητα» επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024