Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ολλανδία κατηγορεί τούρκο διπλωμάτη για κατασκοπεία

Η Ολλανδία κατηγορεί τούρκο διπλωμάτη για κατασκοπεία

Η Τουρκία ανακάλεσε την Τετάρτη διπλωμάτη ο οποίος κατηγορήθηκε από τις ολλανδικές αρχές πως συγκέντρωνε στοιχεία για Ολλανδούς τουρκικής καταγωγής και Τούρκους μετανάστες στην Ολλανδία που τάχθηκαν υπέρ του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου, γνωστοποίησε η ολλανδική κυβέρνηση.

Η Τουρκία ανακάλεσε την Τετάρτη διπλωμάτη ο οποίος κατηγορήθηκε από τις ολλανδικές αρχές πως συγκέντρωνε στοιχεία για Ολλανδούς τουρκικής καταγωγής και Τούρκους μετανάστες στην Ολλανδία που τάχθηκαν υπέρ του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου, γνωστοποίησε η ολλανδική κυβέρνηση.

Ο Γιουσούφ Ατζάρ, ακόλουθος θρησκευτικών υποθέσεων στην τουρκική πρεσβεία στην Ολλανδία, ήταν ταυτόχρονα πρόεδρος του παραρτήματος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας στην Ολλανδία, κάτι που σύμφωνα με υπουργούς της ολλανδικής κυβέρνησης αποτελεί απαράδεκτη ανάμιξη πολιτικών και θρησκευτικών αρμοδιοτήτων.

Η εξέλιξη ακολούθησε την έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, ο Μπερτ Κούντερς, για τη δραστηριότητα αυτού που αποκάλεσε το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αρκετοί στην Ευρώπη θεωρούν πως ρέπει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό.

Ο Ατζάρ παραδέχθηκε μιλώντας σε μια ολλανδική εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα ότι προχώρησε στην κατάρτιση λίστας με ονόματα ανθρώπους που θεωρούσε ύποπτους «γκιουλενιστές» βάσει πληροφοριών που είναι προσβάσιμες στο Διαδίκτυο, διαψεύδοντας πάντως πως επιδιδόταν σε κατασκοπεία.

Η Τουρκία κατηγορεί Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 240 άνθρωποι.

Μετά τη διαμαρτυρία που επιδόθηκε από τον Κούντερς στον τούρκο πρεσβευτή στην Ολλανδία η Άγκυρα ανακάλεσε τον διπλωμάτη, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο της χώρας του.

Το «φακέλωμα» στο οποίο επιδιδόταν ο Ατζάρ ήταν μια «ανεπιθύμητη και απαράδεκτη επέμβαση στις ζωές ολλανδών πολιτών», τόνισαν ο Κούντερς και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Λόντεβαϊκ Άσερ σε κοινή επιστολή τους προς την ολλανδική Βουλή.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό, στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Ορισμένοι φερόμενοι ως υποστηρικτές του Γκιουλέν έχουν δεχθεί απειλές κατά της ζωής τους.

Σε μια ακόμη ένδειξη της ανησυχίας για τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών της Άγκυρας, ένας Τούρκος συνελήφθη στο Αμβούργο την περασμένη εβδομάδα. Τον άνδρα βαρύνουν κατηγορίες πως κατασκόπευε τους Κούρδους στη Γερμανία για λογαριασμό της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία πως υποθάλπει Κούρδους αυτονομιστές του εκτός νόμου ένοπλου κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και μέλη μιας οργάνωσης της άκρας αριστεράς. Το Βερολίνο διέψευσε κατηγορηματικά την κατηγορία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024