Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξανάρχισε η απομάκρυνση από το Χαλέπι, στον ΟΗΕ το ψήφισμα για τη Συρία

Ξανάρχισε η απομάκρυνση από το Χαλέπι, στον ΟΗΕ το ψήφισμα για τη Συρία

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και συριακές οργανώσεις αναφέρουν πως η επιχείρηση εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπίου ξεκίνησε ξανά, έπειτα από ένα διήμερο στο οποίο οι εγκλωβισμένοι είχαν μείνει όμηροι των περίπλοκων διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει απόφαση για αποστολή παρατηρητών -το ψήφισμα του ΣΑ είχε ξεκινήσει με γαλλική πρωτοβουλία και το τελικό κείμενο, μετά τις ρωσικές αντιρρήσεις, θεωρείται συμβιβασμός που αναμένεται να υιοθετηθεί ομόφωνα.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και συριακές οργανώσεις αναφέρουν πως η επιχείρηση εκκένωσης του ανατολικού Χαλεπίου ξεκίνησε ξανά, έπειτα από ένα διήμερο στο οποίο οι εγκλωβισμένοι είχαν μείνει όμηροι των περίπλοκων διαπραγματεύσεων. Λεωφορεία και στα δύο σιιτικά χωριά υπό πολιορκία, για ταυτόχρονη εκκένωση των οποίων πίεζε και η σιιτική (ιρανική) πλευρά.

Οχηματοπομπή με 21 λεωφορεία από το Χαλέπι έφτασε στη συνέχεια σε περιοχή που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, στο αλ Ρασιντίν. Παράλληλα, λεωφορεία από τα σιιτικά χωριά μετέφεραν κατοίκους στο Χαλέπι.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει απόφαση για αποστολή παρατηρητών -το ψήφισμα του ΣΑ είχε ξεκινήσει με γαλλική πρωτοβουλία και το τελικό κείμενο, μετά τις ρωσικές αντιρρήσεις, θεωρείται συμβιβασμός που αναμένεται να υιοθετηθεί ομόφωνα τη Δευτέρα.

Συνολικά, οι αναφορές μέχρι το πρωί της Δευτέρας μιλούσαν για 65 λεωφορεία που έφυφαν από το Χαλέπι από τη νύχτα, απομακρύνοντας περίπου 3.500 άτομα.

«Οι εκκενώσεις περιοχών έχουν ξεκινήσει. Λεωφορεία και ασθενοφόρα φεύγουν τώρα από το ανατολικό Χαλέπι» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του ΟΗΕ. Οι πρώτοι έφυγαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς Δευτέρα.

Ο αξιωματούχος δεν είχε πληροφορίες για το παράλληλο σχέδιο ταυτόχρονη εκκένωσης δύο σιιτών χωριών στην περιοχή της Ιντλίμπ, υπό πολιορκία αντικαθεστωτικών.

Την ίδια εικόνα μεταφέρει και η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο», που μίλησε για πρώτη οχηματοπομπή πέντε λεωφορείων και δύο ασθενοφόρων.

Όσον αφορά το επίπεδο των συνομιλιών, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας θα έχουν την Τρίτη συζητήσεις στη Μόσχα για το Χαλέπι. Στόχος των συζητήσεων «θα είναι να καταλάβει η κάθε πλευρά τις απόψεις της άλλης και να συζητήσουμε πώς θα κινηθούμε» ανέφερε στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ που επικαλείται τo Reuters, σημειώνοντας πως από τη συζήτηση «δεν θα βγουν θαύματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024