Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιμακώνεται η πόλωση στην Τουρκία

Κλιμακώνεται η πόλωση στην Τουρκία

Μετά το χθεσινό μακελειό με 14 νεκρούς στρατιώτες στην Καισάρεια, το αντιπολιτευόμενο φιλοκουρδικό κόμμα HDP έγινε στόχος βίαιων επιθέσεων από οργισμένους πολίτες, που το θεωρούν υπαίτιο για την επίθεση.

Η επόμενη ημέρα της νέας αιματηρής βομβιστικής επίθεσης με θύματα 14 στρατιώτες χθες στην Καισάρεια της Τουρκίας, βρίσκει τη χώρα σε απόγνωση, οργή και φόβο. Και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επίθεση. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) Κεμάλ Κιλιντζτάρογλου δήλωσε ότι η τρομοκρατία θα ηττηθεί αν ο λαός σταθεί όρθιος και υπερήφανος. Από την πλευρά του το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει έντονα την επίθεση που η κυβέρνηση αποδίδει στο ΡΚΚ.

Το ίδιο είχε κάνει το HDP και την περασμένη εβδομάδα, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση έξω από το στάδιο της Μπεσικτάς στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην Καισάρεια, αν και σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους η επίθεση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνη στο στάδιο της Μπεσικτάς. Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει η συγγενής του PKK ακραιφνής κουρδική οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν».

Ο τούρκος υπουργός. Άμυνας Φικρί Ισίκ, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της με εθνική κινητοποίηση κατά των δειλών εκείνων που ευθύνονται για την επίθεση.

Επιθέσεις σε γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος

Όμως ήδη τόσο οι συνεχείς προτροπές της κυβέρνησης, όσο και η προφανής σύνδεση που γίνεται ανάμεσα στο ΡΚΚ και στο φιλοκουρδικό κόμμα, έχει στρέψει εξαγριωμένες ομάδες πολιτών κατά του HDP. Τα γραφεία του κόμματος σε διάφορες περιοχές της χώρας δέχτηκαν επιθέσεις, ενώ διαδηλωτές έβαλαν χθες βράδυ φωτιά στα γραφεία του HDP στην Καισάρεια. Παράλληλα επιθέσεις έγιναν και κατά των γραφείων του Κόμματος Εργασίας και της αριστερής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων στην Καισάρεια.

Ακόμη έγινε απόπειρα από ομάδες διαδηλωτών να επιτεθούν κατά των γραφείων του ΡΛΚ στην Καισάρεια, αλλά παρεμποδίστηκαν από την αστυνομία. Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο δήμος του Ακντενίζ, του οποίου ο δήμαρχος και άλλοι δημοτικοί άρχοντες, μέλη του HDP, έχουν προφυλακιστεί για διασυνδέσεις με το ΡΚΚ, τέθηκε υπό αναγκαστική διαχείριση από επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση.

Το κλίμα πόλωσης στην Τουρκία οξύνεται με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη

Deutsche Welle

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024