Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τόπος θανάτου» το Χαλέπι, αναμένεται να ξαναρχίσει η απομάκρυνση αμάχων

«Τόπος θανάτου» το Χαλέπι, αναμένεται να ξαναρχίσει η απομάκρυνση αμάχων

Πηγές της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα ξακαναρχίσει η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από τον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν αντάρες και να μεταφερθούν σε άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές. «Το Χαλέπι είναι πλέον τόπος θανάτου» λέει δάσκαλος, ένας από τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη.

Πηγές της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα ξακαναρχίσει η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από τον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν αντάρες και να μεταφερθούν σε άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Αντάρτης είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya al-Hadath ότι έχει υπάρξει νέα συμφωνία για να ολοκληρωθεί η εκκένωση, η οποία διεκόπη έπειτα από αίτημα των κυβερνητικών δυνάμεων να εκκενωθούν δύο σιιτικά χωριά στο Ιντλίμπ, τα οποία πολιορκούνται από αντάρτες.

Ο Αλ-Φαρούκ Αμπού Μπακρ, μιλώντας από το Χαλέπι, είπε ότι η συμφωνία ορίζει ότι θα εκκενωθούν τα δύο σιιτικά χωριά, θα απομακρυνθούν οι τραυματίες από δύο πόλεις που πολιορκούν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και θα ολοκληρωθεί η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού.

Αξιωματούχος της συριακής κυβέρνησης -μέλος της ομάδας διαπραγματεύσεων- επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την επανέναρξη της εκκένωσης στο Χαλέπι, καθώς και σε τέσσερις ακόμα πόλεις και χωριά.

Μάλιστα, μέσο ενημέρωσης που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ αναφέρει ότι λεωφορεία έχουν ξεκινήσει από το Χαλέπι και κατευθύνονται προς τα σιιτικά χωριά Αλ-Φουά και Κεφράγια.

Την Παρασκευή, και ενώ είχαν ήδη απομακρυνθεί από το ανατολικό Χαλέπι χιλιάδες άτομα, η διαδικασία της εκκένωσης σταμάτησε, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να καταγγέλλουν ότι οι αντάρτες στα χωριά Αλ-Φουά και Κεφράγια κρατούν «ομήρους» τους κατοίκους των χωριών αυτών.

Σύροι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την Παρασκευή ότι η διαδικασία της εκκένωσης στο ανατολικό Χαλέπι θα ξεκινούσε ξανά όταν θα απομακρύνονταν οι τραυματίες από τα δύο χωριά.

Οι κάτοικοι του Χαλεπιού έζησαν άλλη μια μέρα αγωνίας και φόβου, καθώς η κατάπαυση του πυρός είναι εύθραυστη.

Περίπου 8.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τον θύλακα, αλλά δεκάδες χιλιάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτόν, χωρίς τρόφιμα και πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

«Σήμερα ήταν άλλη μια δύσκολη μέρα για τους κατοίκους του Χαλεπιού» είπε δάσκαλος που βρίσκεται στην πόλη. «Ήμασταν (στο σημείο αναχωρήσεων) από τις 6 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Δεν υπήρχαν λεωφορεία» σημείωσε.

«Πρέπει να το πούμε στον κόσμο: Εάν δεν σωθεί τώρα το Χαλέπι, δεν θα σωθεί ποτέ» τόνισε ο ίδιος. «Το Χαλέπι δεν έχει πια ζωή. Το Χαλέπι είναι πλέον τόπος θανάτου. Ο κόσμος πρέπει να κάνει κάτι» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024