Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπαλάκι η επίρριψη ευθυνών για το πάγωμα της απομάκρυνσης από το Χαλέπι

Μπαλάκι η επίρριψη ευθυνών για το πάγωμα της απομάκρυνσης από το Χαλέπι

Οι διαπραγματεύσεις για να ξεκινήσει η παγωμένη απομάκρυνση από το συνεχίζονται με δυσκολία μεταξύ συριακού καθεστώτος, αντικαθεστωτικών και των διεθνών παραγόντων στη σύγκρουση -και στην παρούσα φάση, σημαντικότερος για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία θεωρείται το Ιράν. Οι διαφορετικές πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της αναστολής ενώ όσοι έχουν μείνει στο Χαλέπι περιμένουν μέσα στο κρύο τα λεωφορεία να ξεκινήσουν. Ο ΟΗΕ καλεί σε δραματικούς τόνους «να μην γίνονται όμηροι οι κάτοικοι».

Οι διαπραγματεύσεις για να ξεκινήσει η παγωμένη απομάκρυνση από το συνεχίζονται με δυσκολία μεταξύ συριακού καθεστώτος, αντικαθεστωτικών και των διεθνών παραγόντων στη σύγκρουση -και στην παρούσα φάση, σημαντικότερος για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία θεωρείται το Ιράν. Οι διαφορετικές πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της αναστολής ενώ όσοι έχουν μείνει στο Χαλέπι περιμένουν μέσα στο κρύο τα λεωφορεία να ξεκινήσουν.

Ο ΟΗΕ καλεί σε δραματικούς τόνους «να μην γίνονται όμηροι οι κάτοικοι».

Οι τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες το απόγευμα του Σαββάτου ήθελαν τα εμπλεκόμενα μέρη ακόμη να διαφωνούν για τους τελικούς όρους επανέναρξης της επίχειρήσης εκκένωσης.

Καθώς νύχτωνε το Σάββατο, οι θερμοκρασίες είχαν πέσει κοντά στο μηδέν αλλά όπως μεταδίδει το Reuters δεν υπήρχε ακόμη κανένα σημάδι κινητικότητας. Κάτοικοι που επικαλείται το πρακτορείο μιλούσαν για σποραδικούς ήχους πυροβολισμών από το σημείο που κανονικά θα έπρεπε να φεύγουν τα λεωφορεία.

Συριακές ομάδες αντικαθεστωτικών υποστηρίζουν πως οι σιιτικές ομάδες που υποστηρίζουν τον Άσαντ -και με τη σειρά τους υποστηρίζονται από το Ιράν- μπλοκάρουν την επανέναρξη της επιχείρησης στο Χαλέπι μέχρι να επιτραπεί η εκκένωση από τα ξεχωριστά χωριά Κεφράγια και Φουά, τα οποία πολιορκούν αντικαθεστωτικοί.

OHE: Κίνδυνος τέτοιο μαρτύριο να επαναλαμβάνεται και αλλού

Ξεπερνώντας την ανησυχία και πλησιάζοντας την απόγνωση, ο ύπατος επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι σημείωσε την αγωνία «πως υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος τέτοιο μαρτύριο να μην σταματήσει αλλά να επαναληφθεί και αλλού, σε άλλους πολέμους».

«Για χάρη της προστασίας των αμάχων παντού, η συριακή σύρραξη πρέπει να λήξει, τώρα και χωρίς καθυστέρηση» ανέφερε το Σάββατο.

«Οι άμαχοι δεν πρέπει να γίνονται όμηροι διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024