Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή Σύνοδος με το Brexit στο τραπέζι, ρόλο ζητά και η Ευρωβουλή

Ευρωπαϊκή Σύνοδος με το Brexit στο τραπέζι, ρόλο ζητά και η Ευρωβουλή

Ο αρχικός οδικός χάρτης των διαβουλεύσεων για το Brexit βρίσκεται, μαζί με το προσφυγικό, στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Συνόδου, με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να πρόκειται στη συνέχεια να αποχωρήσει από το τραπέζι ώστε να συντονιστούν, χωρίς αυτήν, οι υπόλοιποι «27». Την ίδια στιγμή, η Ευρωβουλή ζητά ρόλο στις διαβουλεύσεις ενώ ο βρετανός πρέσβης στην ΕΕ φέρεται να διαμήνυσε στο Λονδίνο πως η διαπραγμάτευση μπορεί να κρατήσει μία δεκαετία -και ακόμη και τότε, να αποτύχει.

Ο αρχικός οδικός χάρτης των διαβουλεύσεων για το Brexit βρίσκεται, μαζί με το προσφυγικό, στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Συνόδου, με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να πρόκειται στη συνέχεια να αποχωρήσει από το τραπέζι ώστε να συντονιστούν, χωρίς αυτήν, οι υπόλοιποι «27».

Την ίδια στιγμή, η Ευρωβουλή ζητά να έχει και αυτή ρόλο στις διαβουλεύσεις ενώ ο βρετανός πρέσβης στην ΕΕ φέρεται να διαμήνυσε στο Λονδίνο πως η διαπραγμάτευση μπορεί να κρατήσει μία δεκαετία -και ακόμη και τότε, να αποτύχει.

Η Σύνοδος θα εξετάσει την προσφυγική κρίση, την οικονομία, την ασφάλεια και τις σχέσεις τόσο με Τουρκία όσο και Ρωσία πριν προχωρήσει στη συζήτηση για το κεφάλαιο του Brexit.

H Τερέζα Μέι θα συμμετέχει στις πρώτες διαβουλεύσεις νωρίς αργά το μεσημέρι της Πέμπτης και θα ενημερώσει τους υπόλοιπους «27» για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι προετοιμασίες του Λονδίνου για το Brexit -η βρετανική κυβέρνηση περιμένει το Ανώτατο Δικαστήριο για το εάν θα πρέπει να έχει ρόλο η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων και σκοπεύει να μείνει στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ενεργοποίηση του άρθρου 50 μέχρι την άνοιξη.

Στη συνέχεια, η Μέι θα αποχωρήσει ώστε τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να συζητήσουν την στάση τους απέναντι, πλέον, στο Λονδίνο.

Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει τονίσει με κάθε ευκαιρία πως αποτελεί κόκκινη γραμμή η διασύνδεση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά με την ελεύθερη μετακίνηση. Αναμένεται πως αυτό θα παραμείνει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο και την μετέπειτα σχέση.

Οι «27» έχουν επίσης δείξει ότι θα κρατήσουν σκληρή στάση, θέλοντας να αποθαρρύνουν άλλες χώρες από αποχώρηση.

Όπως μάλιστα φέρεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού BBC, να διαμήνυσε στη βρετανική κυβέρνηση ο πρέσβης του Λονδίνου στην ΕΕ, Σερ Άιβαν Ρότζερς, πως η ευρωπαϊκή πλευρά πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία εμπορικών σχέσεων μπορεί να τραβήξουν μέχρι και στη δεκαετία.

Ακόμη κι αν τελικά υπάρξει συμφωνία για αυτό, κάποιο από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια μπορεί να την καταψηφίσει.

Ευρωβουλή: Απαιτούμε κεντρικότερο ρόλο

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά στις συζητήσεις για το Brexit, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κρύβει τη δυσφορία του για τον περιορισμένο ρόλο θεωρεί πως έχει στις συζητήσεις για το βρετανικό διαζύγιο.

Η Ευρωβουλή παίρνει θέση εν όψει των σχετικών αναφορών που περιμένει πως θα υπάρχουν στο ψήφισμα της Συνόδου που ξεκινά την Πέμπτη.

Την Ευρωβουλή θα εκπροσωπεί στη διαδικασία ο βέλγος Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος ωστόσο την Τετάρτη είπε στους ευρωβουλευτές πως δεν είναι ικανοποιημένος με τον «δευτερεύοντα ρόλο» που θα έχει στις συνομιλίες, παρά το ότι η Ευρωβουλή θα κληθεί στο τέλος να ψηφίσει.

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Σουλτς εκφράζει την «απογοήτευσή του» για την πρόθεση, όπως λέει δείχνοντας στο προσχέδιο του ψηφίσματος της Συνόδου, να περιοριστεί σε «δευτερεύοντα ρόλο» η Ευρωβουλή.

Απειλεί δε εμμέσως με συνέπειες, όπως γράφει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενη γνώση της επιστολής προς τον Τουσκ. Η Ευρωβουλή, σημειώνει στην επιστολή του ο Σουλτς, θα πρέπει στο τέλος να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit -και αν ψηφίσει «όχι», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, θα μπορούσε να επέλθει το ντε φάκτο ναυάγιο αν έχουν περάσει τα δύο χρόνια που προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024