Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η επικίνδυνη Σάλκε που... αναζητεί τη χαμένη «αίγλη» της

Η επικίνδυνη Σάλκε που… αναζητεί τη χαμένη «αίγλη» της

Πάλι στον δρόμο του ΠΑΟΚ ήρθε η γερμανική Σάλκε, την οποία ο «δικέφαλος του βορρά» είχε αντιμετωπίσει προ τριετίας, το 2013, στο πλαίσιο των προκριματικών του Champions League. Τότε στις 21 Αυγούστου στην Γερμανία ο ΠΑΟΚ, είχε αναδειχθεί ισόπαλος 1-1 με τέρμα του Στοχ και στις 27 Αυγούστου κεκλεισμένων των θυρών, είχε ηττηθεί με 2-3 στην Τούμπα.

Πάλι στον δρόμο του ΠΑΟΚ ήρθε η γερμανική Σάλκε, την οποία ο «δικέφαλος του βορρά» είχε αντιμετωπίσει προ τριετίας, το 2013, στο πλαίσιο των προκριματικών του Champions League. Τότε στις 21 Αυγούστου στην Γερμανία ο ΠΑΟΚ, είχε αναδειχθεί ισόπαλος 1-1 με τέρμα του Στοχ και στις 27 Αυγούστου κεκλεισμένων των θυρών, είχε ηττηθεί με 2-3 στην Τούμπα.

Σήμερα οι Γερμανοί έχουν χάσει κάτι από την αίγλη και την δυναμική του πρόσφατου παρελθόντος και βρίσκονται στην 10η θέση με 17 βαθμούς σε μια μέτρια ως τώρα πορεία στην Bundesliga.

Η πιο ακριβή της μεταγραφή ο Μπρίλ Εμπολό για τον οποίο δαπάνησε το ποσό των 27.000.000 ευρώ για την επίθεση της, είναι τραυματίας και δεν προλαβαίνει αυτά τα παιχνίδια.

Στην σύνθεση της ομάδας από το Γκεζελκίρχεν υπάρχουν ακόμα ο Εβγκέν Κονοπλιάνκα που το καλοκαίρι ακούστηκε πως ήταν στους στόχους του ΠΑΟΚ, ο πρώην αρχηγός της Σεβίλης, Κόκε, όπως και ο Ολλανδός Χούντελαρ τον οποίο είχε αντιμετωπίσει ο Δικέφαλος το 2013.

Η ιστορία της Σάλκε
====================

Ο Γερμανικός σύλλογος ιδρύθηκε το 1904 από τοπικούς εργάτες μεταλλουργικών εγκαταστάσεων και ορυχείων. Μέχρι σήμερα διατηρείται για την ομάδα η ανεπίσημη ονομασία «die Knappen» (Knappe στα γερμανικά λέγεται ο ανθρακωρύχος που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη μαθητεία του). Αρχικά είχε το όνομα «Βεστφαλία Σάλκε» και τα χρώματά του ήταν κίτρινο και κόκκινο. Το σημερινό της όνομα Σάλκε 04 όπως και τα χρώματα μπλε και άσπρο, καθιερώθηκαν στις 5 Ιανουαρίου 1924, όταν χωρίστηκε το τμήμα ποδοσφαίρου από το τμήμα γυμναστικής.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 η Σάλκε είχε τις πρώτες επιτυχίες της, αρχικά στην περιοχή του Ρουρ, έπειτα στη δύση της χώρας και τελικά σε ολόκληρη την Γερμανία. Τον Αύγουστο του 1928 εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο Glückauf-Kampfbahn (Glückauf ήταν ο παραδοσιακός χαιρετισμός των τοπικών ανθρακωρύχων). Μεταξύ του 1933 και του 1942 κατάφερε να φθάσει εννέα φορές στον τελικό του γερμανικού πρωταθλήματος και να το κατακτήσει έξι φορές.

Ενώ τα πρώτα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ποδοσφαιριστές απαλλάσσονταν από την θητεία στο στρατό, από το 1942 και μετά το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δεν συνεχίστηκε. Τα πρώτα παιχνίδια της Σάλκε διεξήχθησαν μετά τον πόλεμο, το 1946. Η ομάδα όμως δεν κατάφερε να συνεχίσει την επιτυχή πορεία που είχε το διάστημα 1933-1942. Το 1958 κατάφερε να κατακτήσει για τελευταία φορά το γερμανικό πρωτάθλημα.

Το 1963 ιδρύθηκε η Bundesliga, στην οποία η ομάδα έπαιξε δίχως διακοπή μέχρι το 1981. Αφού η ομάδα μπλέχτηκε το 1971 σε σκάνδαλο της Bundesliga με στημένα παιχνίδια, πολλοί παίκτες της Σάλκε τιμωρήθηκαν και αποκλείστηκαν. Το 1973 εγκαινιάστηκε το νέο της γήπεδο, το Parkstadion, στην περιοχή Έρλε του Γκελζενκίρχεν και το 1977 κατάφερε μια φορά ακόμη να φτάσει στον τελικό του γερμανικού πρωταθλήματος, δίχως όμως να τον κερδίσει.

Το Parkstadion στο εξής εξελίχθηκε σε δημοφιλή τόπο διεξαγωγής μεγάλων συναυλιών. Τα επόμενα χρόνια η ομάδα της Σάλκε όμως μπήκε σε βαθιά κρίση. Στη δεκαετία του 1980 έπεσε τρεις φορές στη Β΄ Κατηγορία και αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στις 2 Μαΐου 1987 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέφτηκε το Parkstadion, όπου έκανε λειτουργία και ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος της ομάδας.

Με την άνοδο της ομάδας στην Bundesliga το 1991 άρχισε μια πορεία επιτυχίας, η οποία βρήκε το αποκορύφωμά της στην κατάκτηση του κυπέλλου UEFA το 1997 με αντίπαλο την Ίντερ Μιλάνου. Το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν επίσης αλλαγές στην επιχειρησιακή λειτουργία του συλλόγου. Έτσι, από το 1994 η εκτελεστική επιτροπή δεν επιλέγεται πλέον άμεσα από τα μέλη, αλλά από εκλεγμένη εποπτική επιτροπή. Το 2000 ιδρύθηκε η ανώνυμη εταιρία FC Schalke 04 AG και διάφορες θυγατρικές εταιρείες.

Τον Αύγουστο του 2001 η ομάδα της Σάλκε μετακόμισε για άλλη μια φορά. Το νέο γήπεδο (Arena AufSchalke), οι εγκαταστάσεις του οποίου το καθιστούν ένα από τα πιο σύγχρονα στάδια στην Ευρώπη, πήρε το 2005 το όνομα Φέλτινς Αρένα. Στις 17 Μαΐου 2006 ο μακροχρόνιος γενικός διευθυντής της ομάδας, Ρούντι Ασάουερ, ο οποίος συνέβαλε σε μια από τις επιτυχημένες περιόδους στην ιστορία του συλλόγου, υπέβαλε την παραίτησή του από όλες τις θέσεις που κατείχε στο σύλλογο, αφού πρώτα είχε έρθει σε σύγκρουση με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου. Διάδοχος του Ασάουερ είναι ο Αντρέας Μύλερ.

Το γήπεδο
=========

Αφού το παλιό στάδιο της Σάλκε Parkstadion, το οποίο με το μέρος του είχε αντικαταστήσει σαν έδρα της ομάδας το 1974 το Glückauf-Kampfbahn στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974, κάλυπτε όλο και λιγότερο τις προδιαγραφές σύγχρονου σταδίου, αποφασίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η κατασκευή νέου γηπέδου πολλών χρήσεων. Στις 21 Νοεμβρίου 1998 πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών σε χώρο νότια του Parkstadion. Η Φέλτινς Αρένα είναι το πρώτο στάδιο της Γερμανίας, το οποίο κατασκευάστηκε δίχως κρατική οικονομική υποστήριξη. Τα κόστη κατασκευής ανέρχονταν στα 192 εκατομμύρια ευρώ. Η σημερινή χωρητικότητα του σταδίου είναι 62.271 θεατές.

Στα εγκαίνια του σταδίου στις 13 και 14 Αυγούστου 2001 κλήθηκαν οι ομάδες Νυρεμβέργη και Ντόρτμουντ και διοργανώθηκε ένα μικρό τουρνουά με την Σάλκε. Το πρώτο γκολ στο νέο στάδιο έβαλε ο Φρέντι Μπόμπιτς, την πρώτη νίκη κατάφερε η ομάδα της Νυρεμβέργης. Η πρεμιέρα του σταδίου στα πλαίσια ενός αγώνα της Bundesliga πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου 2001 σε αγώνα της Σάλκε με αντίπαλο την Λεβερκούζεν (3:3). Πρώτος σκόρερ ήταν ο παίκτης της Σάλκε Τόμας Χάιτο,

Προπονητής της Σάλκε είναι ο 41χρονος Μάρκους Βάιντσιρλ, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου από το Γκεζελκίρχεν το καλοκαίρι, ενώ προηγουμένως καθοδηγούσε την Άουγκσμπουργκ. Ο νεαρός προπονητής παρατάσσει την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1 και στα πρώτα του 22 ματς στον πάγκο των Γερμανών μετρά 12 νίκες, 2 ισοπαλίες και 8 ήττες.

Το αστέρι
=========

Αρκετοί είναι οι παίκτες της Σάλκε που ξεχωρίζουν όμως ο 21χρονος Άλεξ Μέγιερ, θεωρείται από τους ανερχόμενους αστέρες του γερμανικού πρωταθλήματος και αποτελεί έναν εκ των βασικών στελεχών της Σάλκε στον χώρο του κέντρου, αποτελώντας τον οργανωτή της.

Η πορεία της
============
Καθοδική είναι η πορεία της Σάλκε στην φετινή Bundesliga με τους «βασιλικούς μπλέ», να μετρούν σε 14 ματς, 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 7 ήττες, κάτι που τους κατατάσσει στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Αντίθετα η πορεία της στην Ευρώπη είναι εντυπωσιακή. Έχοντας εξασφαλίσει από την περσινή σεζόν την παρουσία της απευθείας στους ομίλους του Europa League, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις Νις, Σάλτσμπουργκ και Κράσνονταρ, μετρώντας 5 νίκες και μόλις μία ήττα.

Η Σάλκε αριθμεί ρόστερ 32 παικτών με μέσο ηλικίας 25 έτη. Από αυτούς οι 17 είναι ξένοι (ποσοστό 53,1%) και οι υπόλοιποι 18 Γερμανοί. Δώδεκα από τους παίκτες είναι εν ενεργεία διεθνείς.

Το πλήρες ρόστερ της Σάλκε
==========================

Τερματοφύλακες
Ραλφ Φέρμαν (Γερμανία)
Τίμον Βέλενροιτερ (Γερμανία)
Φαμπιάν Γκίφερ (Γερμανία)
Αλεξάντερ Νίμπελ (Γερμανία)

Αμυντικοί
Ζούνιορ Καισάρα (Βουλγαρία)
Μπένεντικ Χέβεντες (Γερμανία)
Σίντ Κολάσινατς (Βοσνία)
Αμπντούλ Μπαμπά Ραχμάν (Γκάνα)
Ατσούτο Ουτσίντα (Ιαπωνία)
Σάσα Ρίτερ (Γερμανία)
Τζόσουα Μπίτερ (Γερμανία)
Νάλντο (Βραζιλία)
Ματίγια Νάστασιτς (Σερβία)
Φιλ Νόιμαν (Γερμανία)

Μέσοι
Γιοχάνες Γκάις (Γερμανία)
Μαξ Μέγερ (Γερμανία)
Λέον Γκορέτσκα (Γερμανία)
Ναμπίλ Μπενταλέμπ (Γαλλία)
Ερίκ Μαξίμ Τσουπό-Μοτίνγκ (Καμερούν)
Ντενίς Αόγκο (Γερμανία)
Μπενζεμέν Σταμπουλί (Γαλλία)
Σίντνει Σαμ (Γερμανία)
Τίλο Κέρερ (Γερμανία)
Αλεσάντρο Σερπφ (Αυστρία)
Μπερνάρντ Τεκπέτει (Γκάνα)
Αλπέρ Αντέμογλου (Βέλγιο)

Επιθετικοί
Φράνκο Ντι Σάντο (Αργεντινή)
Εβγέν Κονονπλιάνκα (Ουκρανία)
Φάμπιαν Ρέζε (Γερμανία)
Κλας-Γιάν Χούντελαρ (Ολλανδία)
Ντόνις Αβντίγιαι (Γερμανία)
Μπριλ Εμπολό (Ελβετία)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024