Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο φως κύκλωμα που διακινούσε αλλοδαπούς προς κέντρική και βόρεια Ευρώπη

Στο φως κύκλωμα που διακινούσε αλλοδαπούς προς κέντρική και βόρεια Ευρώπη

Πολυμελές δίκτυο με συστηματική δράση σε διεθνές επίπεδο στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων εξάρθρωσε έπειτα από πολύμηνη έρευνα η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA). Το δίκτυο είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διακινώντας αλλοδαπούς κυρίως από το Ιράν, τη Συρία, το Πακιστάν και άλλες χώρες, προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Συνελήφθησαν στην Αττική 24 μέλη του.

Πολυμελές δίκτυο με συστηματική δράση σε διεθνές επίπεδο στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων εξάρθρωσε έπειτα από πολύμηνη έρευνα η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA).

Το δίκτυο είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διακινώντας αλλοδαπούς κυρίως από το Ιράν, τη Συρία, το Πακιστάν και άλλες χώρες, προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Από τον περασμένο Ιούνιο το εν λόγω κύκλωμα διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία κ.λπ.), με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία.

Στη διάρκεια επιχείρησης την περασμένη Πέμπτη, συνελήφθησαν στην Αττική 24 μέλη του, και συγκεκριμένα 17 Ιρανοί, δύο Ιρακινοί, δύο Πακιστανοί και άλλοι τρεις αλλοδαποί, από Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν και Τυνησία. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος. Παράλληλα, συγκατηγορούμενοί τους για συμμετοχή στις παράνομες δράσεις του είναι άλλα 12 άτομα.

Ηγετικό ρόλο στη οργάνωση είχε 28χρονος Ιρανός, ενώ η διακίνηση των αλλοδαπών γινόταν αεροπορικώς, με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς τα μέλη του δικτύου είχαν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό κλεμμένων ή απωλεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων, που παραλάμβαναν με δέματα από την Ισπανίαμ μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

Το κύκλωμα είχε καταφέρει να εξασφαλίζει την έκδοση νόμιμων θεωρήσεων (visas) από ευρωπαϊκές πρεσβείες με έδρα στο Ιράν.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25 έρευνες σε σπίτια και καταστήματα και εντοπίστηκαν τρία διαμερίσματα όπου οι δράστες είχαν εγκαταστήσει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

Σε αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 1.200 διαβατήρια τρίτων προσώπων, περίπου 300 ταυτότητες τρίτων προσώπων, πλήθος πλαστών εγγράφων (άδειες παραμονής, άδειες ικανότητας οδήγησης κλπ), ηλεκτρονικoί υπολογιστές, εκτυπωτές και μηχανήματα σάρωσης τελευταίας τεχνολογίας, υπερσύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία κατάρτισης υψηλής ποιότητας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, πλήθος εργαλείων, εξαρτημάτων και συσκευών που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων πάσης φύσεως, εντυπώματα σφραγίδων σε ζελατίνες, μήτρες σφραγίδων και στρογγυλές σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών (ελληνικών και αλλοδαπών).

Στην κατοχή και στα σπίτια των εμπλεκομένων κατασχέθηκαν 31.975 ευρώ και 29.536 δολάρια ΗΠΑ, πέντε αυτοκίνητα και πλήθος πειστηρίων που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή τους.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024