Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Iταλία: Ο ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι κοντά στην ηγεσία, στόχος ο εκλογικός νόμος

Iταλία: Ο ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι κοντά στην ηγεσία, στόχος ο εκλογικός νόμος

Τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι υποδέχεται το μεσημέρι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, με όλα να δείχνουν πως θα του δώσει την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση Ρέντσι. Ο ιταλός πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση «πλήρους αρμοδιότητας», αλλά υπογράμμισε πως πιεστική παραμένει η «εναρμόνιση των εκλογικών νόμων» πριν η Ιταλία προχωρήσει σε εκλογές.

Τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι υποδέχεται το μεσημέρι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, με όλα να δείχνουν πως θα του δώσει την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση Ρέντσι.

Ο ιταλός πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση «πλήρους αρμοδιότητας», αλλά υπογράμμισε πως πιεστική παραμένει η «εναρμόνιση των εκλογικών νόμων» πριν η Ιταλία προχωρήσει σε εκλογές.

Ο Τζεντιλόνι, έμπιστος του απερχόμενου Ρέντσι, ανέβηκε στο προεδρικό μέγαρο στις 12:30 της Κυριακής (ώρα Ρώμης, 13:30 ώρα Αθήνας) και όλοι στην ιταλική πρωτεύουσα περιμένουν πως θα πάρει διερευνητική εντολή από τον Ματαρέλα ώστε να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τις πολιτικές δυνάμεις σε Βουλή και Γερουσία.

Ο Ματαρέλα είχε προηγουμένως διαβουλευτεί με κάθε μεγάλη και μικρή κοινοβουλευτική δύναμη ενώ το όνομα του Τζεντιλόνι -ο οποίος βρισκόταν σε συνεχείς επαφές με τον υπό παραίτηση Ρέντσι- βρισκόταν στα πρώτα ονόματα της λίστας για τον επόμενο πρωθυπουργό.

Η Ρώμη γνωρίζει πως, μαζί με τα υπόλοιπα, θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει και το ζήτημα του τραπεζικού τομέα, με πιο προβληματική την Monte dei Paschi. Δείχνοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους πολιτικούς διαδρόμους, ο ιταλός πρόεδρος είχε υπογραμμίσει το βράδυ του Σαββάτου ότι «η χώρα χρειάζεται σε σύντομο χρόνο μία κυβέρνηση πλήρους αρμοδιότητας».

«Στις διαβουλεύσεις προέκυψε ως προτεραιότητα το γενικό αίτημα για εναρμόνιση των εκλογικών νόμων για Βουλή και Γερουσία, προϋπόθεση απαραίτηση για να διενεργηθούν εκλογές» υπογράμμισε ο Ματαρέλα.

To Δημοκρατικό Κόμμα, που έχοντας την πλειοψηφία στη Βουλή και τη μεγαλύτερη (αλλά όχι αυτοδύναμη) ομάδα στη Γερουσία συνεχίζει να κρατά το ισχυρότερο χαρτί, ανέφερε μετά το τέλος των διαβουλεύσεων ότι «υποστηρίζει όποια επιλογή κρίνει προσφορότερη ο πρόεδρος». «Καταγράφηκε ευρεία απόρριψη από την αντιπολίτευση της πρότασης για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» είπε από το PD ο Λουίτζι Τζάντα, λέγοντας πως «στόχος είναι πάντοτε να πάμε σε εκλογές το γρηγορότερο δυνατόν».

Το κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο δεν μετέβαλε την στάση του και ζήτησε άμεση υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου ώστε να στηθούν κάλπες. Απέρριψε δε την επιλογή Τζεντιλόνι χαρακτηρίζοντάς τον «μετενσάρκωση του Ρέντσι» (όπως ενδεικτικά ανέφερε ο ντι Μπατίστα του M5S).

Από την πλευρά της, η μπερλουσκονική Forza Italia ανέφερε ότι «δεν είναι διαθέσιμη για υποστήριξη σε μία κυβέρνηση ευρύ συνασπισμού», όπως είπε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τις διαβουλεύσεις. «Η μοναδική οδός μάς φαίνεται η επικύρωση σε σύντομο χρόνο ενός νέου εκλογικού νόμου ώστε να μπορέσουν έπειτα οι Ιταλοί να εκφραστούν στην κάλπη» είπε.

Όσον αφορά τη συγκυβερνώσα κεντροδεξιά NCd του Αντζελίνο Αλφάνο, εξέφρασε την υποστήριξή της σε «κυβέρνηση κοινής ευθύνης», όντας θετική και σε παραμονή του Ρέντσι στην πρωθυπουργία. «Υπήρξε απόρριψη από την αντιπολίτευση για κυβέρνηση κοινής ευθύνης όλων των πρόθυμων πολιτικών δυνάμεων» ανέφερε ο Αλφάνο στο πέρας των διαβουλεύσεων.

H ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά επίσης επιμένει στη θέση για άμεσο στήσιμο εκλογών, όπως επανέλαβε ο αρχηγός της Ματέο Σαλβίνι. Ο Σαλβίνι επίσης απέρριψε ως «κακή και άχρηστη φωτοτυπία του Ρέντσι» την επιλογή του Τζεντιλόνι», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για συγκεντρώσεις το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ουσιαστικά, πέραν των ζητημάτων του τραπεζικού τομέα, αυτήν την περίοδο η Ρώμη ψάχνει τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα στήσει κάλπες (κανονικά το 2018, αλλά αυτό πλέον είναι όλο και πιο αβέβαιο): Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφαίνεται στις 24 Ιανουαρίου επί της τελευταίας μεταρρύθμισης στον εκλογικό νόμο (που οδήγησε στον νόμο Italicum) και το κάθε κόμμα έχει διαφορετική επιδίωξη αναλόγως της θέσης που έχει στις δημοσκοπήσεις.

Τα σενάρια και οι συζητήσεις ξεκινούν από ένα διορθωμένο Italicum μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και φτάνουν μέχρι την ενισχυμένη αναλογική. Ενδιάμεσα βρίσκεται το σενάριο ενός εκλογικού νόμου που θα προκύψει από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε συνδυασμό με τον προηγούμενο νόμο Porcellum (ο συνδυασμός τους έχει ήδη όνομα, το Consultellum) αλλά και η επιστροφή στο εκλογική σύστημα του 1994-96, το Mattarellum (ο οποίος, συμπτωματικά, είχε την υπογραφή του νυν Προέδρου).

Ποιος είναι ο Πάολο Τζεντιλόνι

Ο 62χρονος Τζεντιλόνι, γεννημένος στη Ρώμη και προς το παρόν υπουργός Εξωτερικών, προέρχεται πολιτικά από το χώρο της αριστεράς και της οικολογίας και βρισκόταν στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) από την ίδρυσή του.

Θεωρείται στον πυρήνα του «ρεντσικού στρατοπέδου» μέσα στο PD, το οποίο είχε μπει με ορατές εσωκομματικές διαφωνίες στη μάχη για το δημοψήφισμα. Είναι γνωστός τόσο για τους χαμηλούς του τόνους όσο και για την αφοσίωσή του στον απερχόμενο Ρέντσι.

Έχει περάσει από το υπουργείο Επικοινωνίας (όντας δημοσιογράφος) στη δεύτερη κυβέρνηση Πρόντι ενώ στο τέλος του 2014 ανέβαλε το υπουργείο Εξωτερικών μετά την αποχώρηση της Φεντερίκα Μογκερίνι για την Κομισιόν.

Στον ιταλικό Τύπο, όπου όλοι βλέπουν τον Τζεντιλόνι να παίρνει το πρωθυπουργικό μέγαρο, τονίζεται την Κυριακή η σχέση που έχει αναπτύξει τόσο με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ όσο και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024