
Επιμένει η Αυστρία σε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
Η Βιέννη δεν υποχωρεί από τη θέση για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, επικαλούμενη την κατάσταση στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών έδειξε πως προτίθεται να μπλοκάρει το κείμενο απόφασης στην επικείμενη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των «28» αν δεν συμπεριληφθεί αναφορά σε πάγωμα.
Η Βιέννη δεν υποχωρεί από τη θέση για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, επικαλούμενη την κατάσταση στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς έδειξε πως προτίθεται να μπλοκάρει το κείμενο απόφασης στην επικείμενη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των «28» αν δεν συμπεριληφθεί αναφορά σε πάγωμα.
Την Τρίτη, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και στην ατζέντα τους βρίσκεται η κατάσταση στο πεδίο διεύρυνησης της ΕΕ.
Μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων (APA), o Κουρτς είπε πως η Βιέννη «δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει στο τωρινό προσχέδιο αποφάσεων [του συμβουλίου των ΥΠΕΞ] επειδή δεν περιέχει την κατά την άποψή μας απαραίτητη αντίδραση στις εξελίξεις στην Τουρκία».
«Στο ψήφισμα πρέπει να μπει τουλάχιστον το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» υπογράμμισε ο αυστριακός ΥΠΕΞ.
«Δεν γίνεται κάθε φορά να υπάρχουν στην Τουρκία αρνητικές εξελίξεις στους τομείς του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και η ΕΕ να συνεχίζει απλά τις διαπραγματεύσεις και να ανοίγει κεφάλαια σαν να μη συμβαίνει τίποτα» είπε ο Κουρτς.
Το ψήφισμα στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ αφορά ωστόσο και την ενταξιακή πορεία χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, από την οποία η Βιέννη έχει αρκετές προσδοκίες. Αυστριακό βέτο στο ψήφισμα θα έφερνε ως εκ τούτου εμπόδια και για χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Το αυστριακό ΥΠΕΞ διαμήνυσε ανεπίσημα, όπως αναφέρει το ΑΡΑ, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διμερείς επαφές της Βιέννης με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων επί του ζητήματος.
Η Βιέννη ήταν από το καλοκαίρι η πρωτεύουσα που είχε υιοθετήσει την σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία προκαλώντας την οργή της Άγκυρας, η οποία είχε ξεχωρίσει ως στόχο την Αυστρία στην γενικότερη διπλωματική αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με την ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
- Απαγόρευση social media σε ανηλίκους: Η βασική «φωνή» αντίθεσης απέναντι στις καθολικές απαγορεύσεις
- ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΠΑΣΟΚ για μομφή στον Μητσοτάκη – Το τριήμερο σφυροκόπημα και το ρίσκο της γαλάζιας συσπείρωσης
- Αποκαλυπτική έρευνα για το σχολείο και την κοινωνία – Στην οικογένεια (των άλλων) χρεώνουμε τη νεανική βία
- Κεφαλονιά: Η πιθανότερη αιτία θανάτου της 19χρονης – Τι λέει ο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στο Αργοστόλι
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442