Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Reuters: Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της Monte dei Paschi για πίστωση χρόνου

Reuters: Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της Monte dei Paschi για πίστωση χρόνου

Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena με το οποίο, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής στη χώρα, ζητούσε χρονική παράταση, λίγων εβδομάδων στην προσπάθειά της να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια, αναφέρει το Reuters. Η απόφαση αυτη αυξάνει την πίεση στην ιταλική κυβέρνηση, που φέρεται να έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες για χορήγηση κρατικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του τραπεζικού ομίλου.

Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena για χρονική παράταση λίγων εβδομάδων στην προσπάθειά της να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια, είπε στο Reuters πηγή την Παρασκευή, αυξάνοντας την πίεση στην ιταλική κυβέρνηση για κρατική διάσωσή της. Η απόφαση αυτη αυξάνει την πίεση στην ιταλική κυβέρνηση, που φέρεται να έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες για χορήγηση κρατικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του τραπεζικού ομίλου.

Ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ιταλία, και ο παλαιότερος παγκοσμίως, είχε ζητήσει παράταση τριών εβδομάδων, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, για την ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το εποπτικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή, απέρριψε το αίτημα. Το σκεπτικό για την απόφαση αυτή βασίστηκε στο ότι μια καθυστέρηση δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα και ότι είναι ώρα να επέμβει το κράτος, είπε η πηγή.

Πλέον η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκκαθάρισή της.

Μία αποτυχία της Monte dei Paschi θα μπορούσε να απειλήσει τις αποταμιεύσεις χιλιάδων μικροεπενδυτών, να προκαλέσει δονήσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και να προκαλέσει οικονομική κρίση στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ιταλία, σημειώνει το πρακτορείο, είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών και την άνοδο στην εξουσία του αντικαθεστωτικού κόμματος των 5 Αστέρων.

Πιθανώς το Σαββατοκύριακο η απόφαση

Μετά τη διαρροή των πληροφοριών για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην συναινέσει σε παράταση είκοσι ημερών για την ανακεφαλαιοποίση της εν λόγω τράπεζας μέσω της αγοράς, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ρέντσι προσανατολίζεται στη χορήγηση κρατικής βοήθειας στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι η κρατική βοήθεια πρόκειται, πιθανότατα, να εγκριθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, με απόφαση την οποία θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή, το πρωί, ο Πάντοαν συνάντησε τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μonte dei Paschi di Siena.

Στη σκιά των εξελίξεων αυτών, η μετοχή της τράπεζας υπέστη μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και η διαπραγμάτευσή της ανεστάλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παράταση σε πληρωμές φόρων που έληγαν στις 30 Απριλίου

Παράταση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων, ΦΠΑ, τελών και βεβαιωμένων οφειλών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024