Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ciao a tutti»: Ο Ρέντσι παραιτήθηκε, αρχίζουν οι πολιτικές ζυμώσεις

«Ciao a tutti»: Ο Ρέντσι παραιτήθηκε, αρχίζουν οι πολιτικές ζυμώσεις

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ματέο Ρέντσι μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, του ζήτησε να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τα κόμματα, οι οποίες ξεκινούν το απόγευμα καθώς με τη θέση που παίρνει ο Ρέντσι -ζητώντας «είτε κυβέρνηση όλων είτε εκλογές»- το πολιτικό πόκερ κορυφώνεται.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ματέο Ρέντσι μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους κομμάτων, οι οποίες ξεκινούν το απόγευμα.

Ο Πρόεδρος θα έχει επαφές με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση καθώς με τη θέση που παίρνει ο Ρέντσι -ζητώντας «είτε κυβέρνηση όλων είτε εκλογές»- το πολιτικό πόκερ στη Ρώμη κορυφώνεται. Το κάδρο συμπληρώνουν τα σενάρια για τον ιταλικό τραπεζικό τομέα, αν και -παρά το ότι η Moody’s έριξε σε αρνητικές τις προοπτικές της ιταλικής πιστοληπτικής αξιολόγησης- το κλίμα στις αγορές είναι ήπιο.

Υποβάλλοντας την παραίτησή του, ο πρωθυπουργός και αρχηγός (προς το παρόν) του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι έδειξε πως παίζει τα ρέστα του.

Είπε πως είτε θα σχηματιστεί «κυβέρνηση όλων» που θα εξαντλήσει την θητεία είτε θα πρέπει, μόλις αποφασίσει το Συνταγματικό Δικαστήριο επί του εκλογικού νόμου, να γίνουν νέες εκλογές. Η απόφαση επί του εκλογικού νόμου αναμένεται τον Ιανουάριο.

Στην παρούσα φάση κυβέρνηση με την στήριξη «όλων των πολιτικών δυνάμεων», όπως είπε ο Ρέντσι φαίνεται πολύ απόμακρο ενδεχόμενο. Το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε, «δεν φοβάται πρόωρες εκλογές».

Ο Ρέντσι μάλλον μιλούσε μόνο για τον ίδιο και τη δική του πλειοψηφία εντός του Δημοκρατικού Κόμματος: Η λεγόμενη «μειοψηφία» στο PD, που έκανε εσωτερική αντιπολίτευση στον Ρέντσι, θα προτιμούσε να έχει το περιθώριο χρόνου ώστε να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, όπως ενδεικτικά αναφέρει το Reuters.

Το ίδιο ισχύει και για την διασπασμένη κεντροδεξιά, την μπερλουσκονική FI και την (συγκυβερνώσα σήμερα) NCd του Αλφάνο, που επίσης προτιμούν να έχουν χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί πολιτικό το κεντροδεξιό στρατόπεδο.

Αντιθέτως, το κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά υπό τον Ματέο Σαλβίνι επιδιώκουν εκλογές ελπίζοντας σε ενίσχυσή τους.

Οι διαβουλεύσεις που ξεκινούν υπό τον πρόεδρο Ματαρέλα προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί το Σάββατο. Μεταξύ των σεναρίων, το πιθανότερο θεωρείται ο Ματαρέλα να ζητήσει από υπουργό του Ρέντσι ή κάποιον άλλον από το Δημοκρατικό Κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση με βασικότερο καθήκον την κατάρτιση νέου εκλογικού νόμου.

Από τα άλλα δύο ορατά σενάρια, το πρώτο θα ήταν να ικανοποιηθεί το (δύσκολο) αίτημα του πρωθυπουργού για «κυβέρνηση όλων», ή ουσιαστικά της μεγαλύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής διεύρυνσης, που θα εξαντλούσε τη θητεία.

Το δεύτερο παραμένει η παραμονή του Ρέντσι στην πρωθυπουργία, ενδεχομένως υπηρεσιακά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον εκλογικό νόμο (περίπτωση ανάλογη του Μόντι μετά τις τελευταίες κάλπες).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024