Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Ρώμη κινείται προς επέμβαση 2 δισ. ευρώ για την Monte dei Paschi

H Ρώμη κινείται προς επέμβαση 2 δισ. ευρώ για την Monte dei Paschi

Καθώς η Ιταλία τελεί σε ανοικτή πολιτική κρίση μετά το δημοψήφισμα, τα προβλήματα των αδύναμων σημείων στον τραπεζικό της τομέα γίνονται όλο και πιο επείγοντα. Η Ρώμη φέρεται να προετοιμάζει ένεση με κρατικά κεφάλαια στην Monte dei Paschi και η τράπεζα ζητά παράταση για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης - ενώ την ίδια στιγμή η Moody's υποβάθμισε τις προοπτικές της ιταλικής πιστοληπτικής αξιολόγησης με φόντο το πολιτικό τοπίο.

Καθώς η Ιταλία τελεί σε ανοικτή πολιτική κρίση μετά το δημοψήφισμα, τα προβλήματα των αδύναμων σημείων στον τραπεζικό της τομέα γίνονται όλο και πιο επείγοντα.

Η Ρώμη φέρεται να προετοιμάζει ένεση με κρατικά κεφάλαια στην Monte dei Paschi και η τράπεζα ζητά παράταση για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης – ενώ την ίδια στιγμή η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της ιταλικής πιστοληπτικής αξιολόγησης με φόντο το πολιτικό τοπίο.

Σύμφωνα με δύο πηγές στην ιταλική κυβέρνηση που επικαλέστηκε το Reuters, η Ρώμη προετοιμάζει διάσωση ύψους 2 δισ. ευρώ για την προβληματική τράπεζα.

Επισήμως, η ιταλική κυβέρνηση είχε περιοριστεί την Τρίτη στη διαβεβαίωσε πως η Ρώμη δεν σχεδιάζει να ζητήσει δάνειο από τον ευρωπαϊκό ESM για την στήριξη του τραπεζικού της τομέα.

Παράταση ζητά η Monte dei Paschi από την ΕΚΤ

Παράλληλα, η Monte dei Paschi ζήτησε με επιστολή της στην ΕΚΤ παράταση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Στην επιστολή της προς την ΕΚΤ, η τράπεζα επικαλείται την πολιτική αστάθεια λέγοντας πως καθιστά αδύνατη την άμεση συμφωνία για την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων, έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πηγή που επικαλούνται οι Financial Times υποστηρίζουν ότι εάν η ΕΚΤ δεν εγκρίνει την παράταση, η ιταλική τράπεζα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος τις επόμενες ημέρες.

Η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει την Πέμπτη το αίτημα της τράπεζας, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα θελήσει να ανακοινώσει τη θέση της έως ότου λάβει την επιστολή.

Η Monte dei Paschi δεν είχε περάσει τα stress test του 2014 και το 2016, και η στάση που θα κρατήσει η Φρανκφούρτη απέναντι στο αίτημα μπορεί να αναζωπυρώσει τη διαμάχη μεταξύ Ρώμης και ευρωπαϊκών οργάνων για το πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού τομέα.

Ρίχνει η Moody’s σε αρνητικές τις προοπτικές του ιταλικού Baa2

Παράλληλα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε την Τετάρτη από σταθερές σε αρνητικές τις προοπτικές της αξιολόγησης των ιταλικών κρατικών ομολόγων εξαιτίας του δημοψηφίσματος, θεωρώντας πως σχηματίζει πολιτικό κλίμα που καθιστά δυσκολότερη την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων μεσοπρόθεσμα.

Η ιταλική αξιολόγηση παραμένει στο Baa2 για την Moody’s. Η έκβαση του δημοψηφίσματος, υποστήριξε ο οίκος στο σκεπτικό του, «αυξάνει τον κίνδυνο πως η σταθεροποίηση και μείωση του μεγάλου βάρους του ιταλικού χρέους θα αναβληθεί περαιτέρω».

Ο οίκος ωστόσο συνέδεσε την ιταλική αξιολόγηση και συγκεκριμένα με το ζήτημα του τραπεζικού της τομέα, λέγοντας πως ένα από τα πιθανά εναύσματα για ιταλική υποβάθμιση θα ήταν η «ανάγκη σημαντικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης από την κυβέρνηση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024