Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Η στάση της Βρετανίας δεν συνάδει με ένα ομαλό Brexit

Ντάισελμπλουμ: Η στάση της Βρετανίας δεν συνάδει με ένα ομαλό Brexit

Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για το Brexit υποδηλώνει ότι η έξοδος της Βρετανίας δεν θα είναι ομαλή και συντεταγμένη, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν όψει της συνεδρίασης του Ecofin, με τη συμμετοχή του βρετανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Ο δε ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθάρισε πως η συμφωνία θα είναι δύσκολη και «κατώτερη της συμμετοχής στην ΕΕ».

Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για το Brexit υποδηλώνει ότι η έξοδος της Βρετανίας δεν θα είναι ομαλή και συντεταγμένη, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο δε ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθάρισε πως η συμφωνία θα είναι δύσκολη και «κατώτερη της συμμετοχής στην ΕΕ». Ήταν η πρώτη ανακοίνωση του Μπαρνιέ, την οποία το Λονδίνο περίμενε ως (και τυπική) δήλωση προθέσεων.

Επιχειρήσεις, επενδυτές και βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βρετανία λένε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη διαπραγματευτική της στάση, καθώς οι υπουργοί έχουν κάνει αντιφατικές δηλώσεις σε βασικά θέματα όπως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Μπορεί να είναι ομαλή και μπορεί να είναι συντεταγμένη, αλλά νομίζω ότι απαιτεί μια διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης διότι τα πράγματα που ακούω μέχρι στιγμής δεν συνάδουν με κάτι ομαλό και συντεταγμένο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ντάισελμπλουμ, που είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία φαίνεται να θέλει τα οφέλη της ΕΕ χωρίς να αναλάβει καμία από τις υποχρεώσεις της.

«Εάν η Βρετανία θέλει να έχει πλήρη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που συνοδεύουν την εσωτερική αγορά», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ερωτηθείς για το εάν η Βρετανία θέλει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Ήθελα να αποφύγω αυτό το κλισέ, αλλά έχετε απολύτως δίκιο».

Μπαρνιέ: Χωριστά Brexit και νέα σχέση, «ευαίσθητη η διαδικασία»

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε πως οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες και «πολιτικά ευαίσθητες», και υπογράμμισε πως πάντοτε η συμμετοχή στην ΕΕ υπερτερεί κάθε συμφωνίας για τις σχέσεις με τρίτες χώρες. Διαχώρισε επίσης την ίδια την διαδικασία για βρετανική έξοδο από την κατάρτιση του πλαισίου σχέσεων από εκεί πέρα.

«Η βρετανική αποχώρηση πρέπει να είναι συντεταγμένη» είπε ο Μπαρνιέ, λέγοντας πως ο χρόνος θα είναι «λίγος» και θα διαρκέσει λιγότερο από δύο χρόνια. Η ευρωπαϊκή πλευρά, είπε, είναι έτοιμη να λάβει το αίτημα του Λονδίνου για ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για την σχέση που θα έχει η Βρετανία με την ΕΕ μετά το Brexit. Η αποχώρηση είναι νομικά ξεχωριστή διαδικασία από την κατάρτιση της νέας σχέσης, είπε, όμως όταν το Λονδίνο δείξει τι προθέσεις έχει για την επόμενη ημέρα θα διερευνηθεί αναλόγως και η μεταβατική περίοδος.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τόνισε ότι «χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ ποτέ δεν μπορούν να έχουν τα ίδια οφέλη με τα μέλη της ΕΕ».

Επανέλαβε πως η ΕΕ δεν είναι «α λα καρτ» και σημείωσε πως έαν η Βρετανία προσανατολιστεί σε νορβηγικό μοντέλο, στο μοντέλο με το Όσλο προβλέπεται επίσης καταβολή εισφορών.

Ο Μπαρνιέ υπογράμμισε πως για την ευρωπαϊκή πλευρά το σημαντικό είναι η διατήρηση της ενότητας των «27». Σημείωσε επίσης ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο θα επιδιωχθεί να διατηρηθεί επίσης η επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Ιρλανδικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024